SSC CGL- 2019 SET-3 -Reasoning Ability

SSC-CGL 2019

SSC CGL- 2019 SET-3 -Reasoning Ability

1. If FLOWER is coded as 14 and DISTANCE is coded as 18, then how will BUREAUCRAT be coded as?

(a) 22
(b) 18
(c) 20
(d) 28

Answer : a)

2. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

(a) 123
(b) 789
(c) 457
(d) 567

Answer : c)

3. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

(a) MZLY
(b) KXJW
(c) GESO
(d) IVHU

Answer : c)

4. Select the option that is related to the third lettercluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. DKFM : FIHK : : BLGP : ?

(a) DNER
(b) CKHO
(c) ZNEN
(d) DJIN

Answer : d)

5. P is the father of Q and R is the son of S. T is the brother of P. Q is the sister of R. How is S related to T?

(a) Brother-in-law
(b) Daughter
(c) Sister-in-law
(d) Brother

Answer : c)

6. Three of the following four word pairs are alike in a certain way and one is different. Pick the odd work out.

(a) Bangladesh : Taka
(b) South Korean : Rupiya
(c) Russia : Ruble
(d) Malaysia : Ringgit

Answer : b)

7. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Frown : Displeasure

(a) Grief : Sorrow
(b) Madness : Illness
(c) Laugh : Comedy
(d) Smile : Ecstasy

Answer : d)

8. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. 29 : 13 : : 37 : ?

(a) 15
(b) 21
(c) 17
(d) 14

Answer : c)

9. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (9, 15, 27)

(a) (6, 9, 18)
(b) (15, 25, 35)
(c) (21, 35, 56)
(d) (12, 20, 36)

Answer : d)

10. In a code language if FRIDGE is written as GTLHLK, then in the same language how will you write the word KETTLE?

(a) WQLGXK
(b) LGWXQK
(c) GLXWQK
(d) XKWQLG

Answer : b)

11. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

(a) TUWZ
(b) MNPS
(c) DEGJ
(d) PQTX

Answer : d)
SSC CGL- 2019 SET-3 -Reasoning Ability

12. What will be the value of the following equation if ‘÷’ means ‘addition’, ‘+’ means ‘subtraction’, ‘–‘ means ‘multiplication’ and ‘×’ means ‘division’? 54 × 6 – 7 ÷ 8 + 2 = ?

(a) 63
(b) 57
(c) 69
(d) 61

Answer : c)

13. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. cb_db_cba_bc_bad_c

(a) acdcb
(b) cabdc
(c) acbcd
(d) dcbcb

Answer : a)

14. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

(a) Benevolence
(b) Courtesy
(c) Indulgence
(d) Hindrance

Answer : d)

15. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

1. Salary
2. Recruitment
3. Education
4. Promotion
5. School
6. Employment

(a) 5, 3, 2, 6, 1, 4
(b) 5, 3, 2, 6, 4, 1
(c) 5, 3, 4, 1, 2, 6
(d) 3, 5, 4, 2, 6, 1

Answer : a)

16. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct? 15 – 9 ÷ 6 × 10 + 5 = 25

(a) × and –
(b) + and –
(c) + and ÷
(d) × and ÷

Answer : b)

17. In a code language, SUNDAY is written as DNUAYS. How will MOTHER be written as in that language?

(a) HTEOMR
(b) HTOERM
(c) HOTERM
(d) THEORM

Answer : b)

18. Two statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follow(s) from the statements.

Statements: Some mobiles are instruments. All instruments are heavy items.

Conclusions:

I. Some mobiles are heavy items.
II. No mobile is a heavy item.
III. Some heavy items are instruments.

(a) All conclusions follow
(b) Only conclusion I follows
(c) Only conclusion III and either conclusion I or II follow
(d) Only conclusions I and III follow

Answer : d)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *