SSC CGL- 2019 SET-3 Quantitative Aptitude

SSC-CGL 2019

SSC CGL- 2019 SET-3 Quantitative Aptitude

1. On selling an article for Rs. 800, a person loss 20% of its selling price. At what price should he sell it to gain 25% on its cost price?

(a) Rs. 1,280
(b) Rs. 1,152
(c) Rs. 1,250
(d) Rs. 1,200

Answer : d)

2. AB and CD are two parallel chords of a circle such that AB = 6 cm and CD = 2AB. Both chords are on the same side of the centre of the circle. If the distance between them is equal to one-fourth of the length of CD, then the radius of the circle is:

(a) 3√5 cm
(b) 4√3 cm
(c) 4√5 cm
(d) 5√3 cm

Answer : a)

3. If Secθ–tanθ = P, then cosecθ = ?

(a) 2p / 1−p2
(b) 1−p2 / 1+p2
(c) p2+1 / p2−1
(d) 2p /1+p2

Answer : c)

4. The ratio of the efficiencies of A, B and C is 7 : 5 : 4. Working together, they can finish a work in 35 days. A and B work together for 28 days. The remaining work will be completed (in days) by C alone:

(a) 56
(b) 63
(c) 49
(d) 60

Answer : a)

5. If a2 + b2 + 64c2 + 16c + 3 = 2(a+b), then the value of 4a7 + b7 + 8c2 is:

(a) 3  7/8
(b) 4  7/8
(c) 4  1/8
(d) 5  1/8

Answer : d)

6. If x + y = 1 and xy (xy–2) = 12, then the value of x4 + y4 is:

(a) 19
(b) 25
(c) 20
(d) 23

Answer : b)

7. If the 8-digit number 179x091y is divisible by 88, the value of (5x–8y) is:

(a) 4
(b) 7
(c) 9
(d) 5

Answer : a)

8. What will be the compound interest (nearest to Rs. 1) on a sum of Rs. 25,000 for 2 years at 12% p.a., if the interest is compound 8-monthly?

(a) Rs. 6,394
(b) Rs. 6,439
(c) Rs. 6,493
(d) Rs. 6,349

Answer :c)

9. If (27x3 –343y3) ÷ (3x – 7y) = Ax2 + By2 + 7Cyx, then the value of (4A–B+5C) is:

(a) 0
(b) 3
(c) 2
(d) 1

Answer : c)

10. If a2 + b2 + c2 = 21, and a + b + c = 7, then (ab + bc + ca) is equal to:

(a) 12
(b) 28
(c) 14
(d) 8

Answer : c)

11. If x is added to each of 12, 28, 21 and 45, the numbers so obtained, in this order, are in proportion. What is the mean proportional between ( x + 3) and (4x + 1)?

(a) 15
(b) 18
(c) 10
(d) 12

Answer : a)

12. The income of A is 25% more than that of B and the income of C is 65% less than the sum of the incomes of A and B. Income of C is what percent less than the income of A?

(a) 28
(b) 32
(c) 35
(d) 37

Answer : d)

13. The areas of the tree adjacent faces of a cuboid are 32 cm2, 24 cm2 and 48 cm2. What is the volume of the cuboid?

(a) 192 cm3
(b) 256 cm3
(c) 288 cm3
(d) 128 cm3

Answer : a)

14. Three numbers are such that if the average of any two of them is added to the third number, the sums obtained are 168, 174 and 180 respectively. What is the average of the original three numbers?

(a) 86
(b) 87
(c) 89
(d) 84

Answer : b)

15. The area of a triangle is 15 sq. cm and the radius of its incircle is 3 cm. Its perimeter is equal to:

(a) 12 cm
(b) 20 cm
(c) 5 cm
(d) 10 cm

Answer : d)

16. The value of θ, when √3 cos θ + sin θ = 1 (0° < θ < 90°), is;

(a) 90°
(b) 30°
(c) 60°
(d) 0°

Answer : a)

17. A man purchase 100 copies of a book from the publisher and gets a discount of 25%. He buys 50 copies from a retailer at a discount of 10%. He got an overall discount of:

(a) 16.5%
(b) 17.5%
(c) 20%
(d) 35%

Answer : c)

18. In a ∆ABC, the sides AB and AC are extended to P and Q, respectively. The bisectors of ∠PBC and ∠QCB interest at a point R. If ∠R = 66°, then the measure of ∠A is:

(a) 36°
(b) 24°
(c) 48°
(d) 72°

Answer : c)
SSC CGL- 2019 SET-3 Quantitative Aptitude

19. Anu allows a 20% discount on the marked price of an article and still makes a profit of 25%. If she gains Rs. 44.80 on the sale of the article, then the cost price of the article is:

(a) Rs. 188.80
(b) Rs. 192.80
(c) Rs. 184.20
(d) Rs. 179.20

Answer : d)

20. ABCD is a cyclic quadrilateral in which ∠A = 67° and ∠B = 92°. What is the difference between the measures of ∠C and ∠D?

(a) 29°
(b) 27°
(c) 19°
(d) 25°

Answer : d)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *