SSC CGL- 2019 SET-3 General Awareness

SSC-CGL 2019

SSC CGL- 2019 SET-3 General Awareness

1. As of May 2016, which political party does actor Raj Babbar belongs to?

(a) Samajwadi
(b) Indian National Congress
(c) Bahujan Samaj Party
(d) Bharatiya Janta Party

Answer : b)

2. Who bagged the 4th Carnot Prize 2018 for his contribution towards sustainable energy solutions?

(a) Arun Jaitley
(b) Harsh Vardhan
(c) Hardeep Puri
(d) Piyush Goyal

Answer : d)

3. The period between ________________ in India’s history is known as the Delhi Sultanate period.

(a) 1206 A.D. and 1526 A.D.
(b) 1456 A.D. and 1675 A.D.
(c) 745 A.D. and 1245 A.D.
(d) 1105 A.D. and 1445 A.D.

Answer : a)

4. Mihira Bhoja was the ruler of __________.

(a) Rashtrakuta
(b) Chola
(c) Pratihara
(d) Chalukya

Answer : c)

5. In the year 1978, the ___________ amendment eliminated the right to acquire, hold and dispose of property as a fundamental right.

(a) 41st
(b) 43rd
(c) 44th
(d) 22nd

Answer : c)

6. The defending champions __________ won the 85th Ranji Trophy title in 2019.

(a) Mumbai
(b) Karnataka
(c) Saurashtra
(d) Vidarbha

Answer : d)

7. Which of the following economic activities employs the maximum number of people in India?

(a) Tourism
(b) Manufacturing
(c) Agriculture
(d) Mining

Answer : c)

8. Baglihar Dam is constructed on which river?

(a) Chenab
(b) Ravi
(c) Sutlej
(d) Indus

Answer : a)

9. Who is the author of the book ‘Rajatarangini’?

(a) Banabhatta
(b) Kalhana
(c) Kalidasa
(d) Somadeva

Answer : b)

10. In which part of the Indian Constitution are Centre-state relations mentioned?

(a) Part IV (Article 227 to 234)
(b) Part XI (Article 245 to 255)
(c) Part X (Article 234 to 240)
(d) Part XII (Article 265 to 277)

Answer : b)

11. Who was the first female chief justice of a state high court in India?

(a) Syeda Tahira
(b) Leila Seth
(c) Ruma Pal
(d) Fatima Bibi

Answer : b)

12. The amount of light entering into eye can be controlled and regulated by ___________ .

(a) Iris
(b) cornea
(c) pupil
(d) retina

Answer : a)

13. ‘Mithun’, a cattle breed is found in ___________ .

(a) Tamilnadu
(b) Arunachal Pradesh
(c) Kerala
(d) Maharashtra

Answer : b)

14. Veer Kunwar Sing Jayanti is celebrated in ___________ in order to recognize the achievements of Kunwar Singh during the Indian rebellion of 1857.

(a) Himachal Pradesh
(b) Bihar
(c) Uttarakhand
(d) Uttar Pradesh

Answer : b)

15. Which cells in our body are popularly called ‘’soldiers of the human body’’?

(a) Eosinophils
(b) White blood cells
(c) Red blood cells
(d) Basophils

Answer : b)

16. Which hormone leads to the expulsion of milk from the breast during sucking?

(a) Estrogen
(b) Oxytocin
(c) Prolactin
(d) Progesterone

Answer : b)

17. The festival of Marabats and Badgyas celebrated in ___________ directly confronts social evils and criticize their perpetrators through a procession with effigies.

(a) Jabalpur
(b) Panaji
(c) Nagpur
(d) Hyderabad

Answer : c)

18. The Nanda Devi Peak is located in ____________ .

(a) Sikkim
(b) Jammu and Kashmir
(c) Uttarakhand
(d) Assam

Answer : c)

19. Which of the following is a communicable disease?

(a) Measles
(b) Scurvy
(c) Asthma
(d) Diabetes

Answer : a)

20. In 2019, Kazakhstan renamed its capital Astana to _____________ .

(a) Nur Nazar
(b) Nursultan
(c) Nazarbayev
(d) Nurbayev

Answer : b)
SSC CGL- 2019 SET-3 General Awareness

21. If there is a lack of money supply in comparison to the supply of goods and services, then the possible consequence would be __________ .

(a) Hyperinflation
(b) Deflation
(c) Devaluation
(d) Inflation

Answer : b)

22. Which of the following has the highest protein content per gram?

(a) Apple
(b) Soyabean
(c) Wheat
(d) Groundnut

Answer : b)

23. ____________ won the inaugural Pro Volleyball League (PVL) title in 2019.

(a) Calicut Heroes
(b) Chennai Spartans
(c) Ahmedabad Defenders
(d) Kochi Blue Spikers

Answer : b)

24. Vikramashila University was founded by __________, a Pala king.

(a) Rajendra Chola
(b) Pulakeshin I
(c) Mihira Bhoja
(d) Dharmapala

Answer : d)

25. 21 March 2019 was celebrated by the UN as World Down Syndrome Day and the theme was _________ .

(a) “Leave no one behind”
(b) “All is well”
(c) “Together we grow”
(d) “Live and let live”

Answer : a)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *