SSC CGL- 2019 SET-2 Quantitative Aptitude

SSC-CGL 2019

SSC CGL- 2019 SET-2 Quantitative Aptitude

1. If the 8-digit number 789x531y is divisible by 72, then the value of (5x – 3y) is

(a) 0
(b) -1
(c) 2
(d) 1

Answer : b)

2. The income of Raju is 20% more than his expenditure. If his income increases by 60% and his expenditure increases by 70%, then by what percent does his savings increase/decrease ?

(a) it decreases by 10%
(b) It decreases by 2%
(c) it increases by 10%
(d) It increases by 2%

Answer : c)

3. A triangle ABC is inscribed in a circle with centre O. AO is produced to meet the circle at K and AD ⊥ BC. If ∠B = 80° and ∠C = 64° , then the measure of ∠DAK is

(a) 10°
(b) 16°
(c) 12°
(d) 20°

Answer : b)

4. If cosθ = 2p/(1+p²), then tanθ is equal to

(a) p2 /1+p2
(b) 2p /1−p2
(c) 1−p2 /1+p2
(d) 1−p2 /2p

Answer : d)

5. If 0° < θ < 90° and cos²θ = 3(cot²θ – cos²θ) then the value of ( 1/2 secθ + sinθ)-1 is

(a) √3 + 2
(b) 2(2 − √3)
(c) 2(√3 − 1)
(d) √3 + 1

Answer : b)

6. If 16x² + 9y² + 4z² = 24 (x – y + z) – 61, then the value of (xy + 2z) is

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 5

Answer : d)

7. if x + y + z = 19, xy + yz + zx = 114, then the value of √x3 + y3 + z3 − 3xyz is

(a) 21
(b) 17
(c) 19
(d) 13

Answer  : c)

8. In ∆ABC, AD ⊥ BC ad BE ⊥ AC. AD and BE intersect each other at F. If BF = AC, then the measure of ∠ABC is

(a) 45°
(b) 60°
(c) 70°
(d) 50°

Answer : a)

9. Two circles of radii 10 cm and 8 cm intersect at the points P and Q. if PQ = 12 cm, and the distance between the centres of the circles is x cm. The value of x (correct to one decimal place ) is

(a) 13.9
(b) 14.8
(c) 13.3
(d) 12.8

Answer : c)

10. ( sinθ−2sin 3θ / 2cos 3θ−cosθ )2 + 1, θ ≠ 45°, is equal to

(a) cosec²θ
(b) sec²θ
(c) cot²θ
(d) 2tan²θ

Answer : b)

11. if [8(x + y)³ – 27 (x – y)³] ÷ (5y – x) = Ax² + Bxy + Cy², then the value of (A + B + C) is

(a) 26
(b) 19
(c) 16
(d) 13

Answer : c)

12. A takes 30 minutes more than B to cover a distance of 15 km at a certain speed. But if A doubles his speed, he takes one hour less than B to cover the same distance. What is the speed (in km/h) of B?

(a) 6
(b) 5
(c) 6  ½
(d) 5  ½

Answer : a)

13. The value of 5 ÷ 5 of 5 × 2 +2 ÷ 2 of 2 × 5 – (5 – 2) ÷ 6 × 2 is

(a) 9/5
(b) 19/10
(c) 19
(d) 23/2

Answer : b)

14. If x is subtracted from each of 23, 39, 32 and 56, the numbers so obtained, in this order, are in proportion. What is the mean proportional between (x + 4) and (3x + 1)?

(a) 15
(b) 10
(c) 12
(d) 14

Answer : c)

15. The marked price of an article is Rs 315. it is sold for Rs288. if there is a loss of 4%, then by what percent above the cost is article marked?

(a) 5
(b) 8
(c) 6  ½
(d) 5  ½

Answer : a)

16. . The ratio of the efficiencies of A, B and C is 4 : 5 : 3. Working together, they can complete that work in 25 days, A and C together will complete 35% of that work in

(a) 12 days
(b) 10 days
(c) 18 days
(d) 15 days

Answer : d)

17. The compound interest on a certain sum in 2 ½ years at 10% p.a. interest compounded yearly isRs 1,623. The sum is

(a) Rs 5000
(b) Rs 6000
(c) Rs 6500
(d) Rs 7200

Answer : b)

18. ∆ABC is similar to ∆DEF. The area of ∆ABC is 100 cm² and the area of ∆DEF is 49 cm². If the altitude of ∆ABC = 5 cm, then the corresponding altitude of ∆DEF is

(a) 7 cm
(b) 4.5 cm
(c) 6 cm
(d) 3.5 cm

Answer : d)
SSC CGL- 2019 SET-2 Quantitative Aptitude

19. Renu bought an article for Rs 1,240 and sold it at a loss of 25%. With this amount, she bought another article and sold it at a gain of 40%. Her overall percentage profit is

(a) 12
(b) 6  2/3
(c) 5
(d) 15

Answer : c)

20. How much iron sheet (in m²) will be needed to construct a rectangular tank measuring 10 m × 8 m × 6 m, if a circular opening of radius one metre is to be left at the top of the tank ? (correct to one decimal place)

(a) 371.6
(b) 370.4
(c) 372.9
(d) 370.8

Answer : c)

21. The average weight of a certain number of students in a class is 68.5 kg. if 4 new students having weights 72.2 kg, 70.8 kg, 70.3 kg and 66.7 kg join the class, then the average weight of all the students increases by 300 g. The number students in the class, initially is :

(a) 21
(b) 16
(c) 11
(d) 26

Answer : b)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *