SSC CGL- 2019 SET-2 General Awareness

SSC-CGL 2019

SSC CGL- 2019 SET-2 General Awareness

  1. _______is a group folk dance of Sikkim performed in honour of Mount khangchendzonga, the guardian deity of the Sikkimese people

a. Zo-Mal-Lok
b. Tendong Lo Rum Faat
c. Chu-Faat
d. Kinchum-Chu-Bomsa

Answer : a)

  1. The ideal of residual powers in Indian constitution has been taken from the constitution of

a. south africa
b. canada
c. japan
d. USA

Answer : b)

  1. Which of the following is the first working prototype of Internet ?

a. PANET
b. ANET
c. ARPANET
d. APNET

Answer : c)

  1. _________is the traditional musical instrument of the Limboo community of Sikkim.

a. Chyap-Brung
b. Jeurum Silly
c. Naumati
d. Chutkay

Answer : a)

5. Which of the following Biosphere Reserves was the first to be established by the Government of India?

a. Gulf of Mannar Biosphere Reserve
b. Nilgiri Biosphere Reserve
c. Nanda Devi Biosphere Reserve
d. Sundarbans Biosphere Reserve

Answer : b)

6. Name the pass in Uttarakhand which is used by pilgrims to kailash-Mansarovar yatra

a. Pensi La
b. Lipu Lekh
c. Banihal pass
d. Khardung La

Answer : b)

7. Buckminsterfullerene is an allotrope of

a. Boron
b. iron
c. Phosphorus
d. Carbon

Answer : d)

8. Name the first ever female prime minister in the world.

a. Indira Gandhi
b. Sirimavo Bandaranaike
c. Golda meir
d. Elisabeth Domitien

Answer : b)

9. Which panel set up by the Government of India suggested total decontrol of the sugar industry?

a. RamSevak Panel
b. Rangarajan panel
c. Radheshyam panel
d. Sri Krishna panel

Answer : b)

10. Who was the first ever female secretary general of SAARC (South Asian Association) for Regional Cooperation)

a. Fathimath Dhiyana Saeed
b. Antonio Guterres
c. Jeremiah Nyamane Kingsley
d. Madeleine Albright

Answer : a)

11. In India, the project tiger was started in_________.

a. 1979
b. 1973
c. 1992
d. 1982

Answer : b)

12. Which of the following states passed the maintenance of Household registers bill in march 2019?

a. Assam
b. Mizoram
c. West Bengal
d. Odisha

Answer : b)

13. Which of the following Public Sector Undertakings was accorded the Maharatna status in February 2013?

a. BHEL
b. ONGC
c. OIL
d. CIL

Answer : a)

14. How many great powers (Mahajanpadas) existed in the 7th and early 6th centuries BC, during the life time of Lord Gautam Buddha?

a. 16
b. 13
c. 11
d. 17

Answer : a)

15. Which of the following has a strong fruity fragrance?

a. Methyl chloride
b. Methanoic acid
c. Methanol
d. Ethyl Acetate

Answer : d)

16. Name the gland that controls the functioning of other endocrine glands.

a. Pancreas
b. Pituitary gland
c. Rineal gland
d. Adrenal Gland

Answer :  b)

17. Which team won the Ranji Trophy Final 2017?

a. Punjab
b. Mumbai
c. Vidarbha
d. Delhi

Answer : c)

18. Name the first Indian budget carrier to join the international Air transport Association (IATA).

a. Indigo
b. Spice jet
c. Go Air
d. Jet Airways

Answer : b)

19. Which of the following is an aldehyde?

a. Propanal
b. Propanol
c. Propanone
d. Propine

Answer : a)
SSC CGL- 2019 SET-2 General Awareness

20. In march 2019, social media platforms and the Internet and Mobile Association of India (IAMAI) presented a _________ for the General election 2019 to the Election Commission of India.

a. centre of Voting List
b. Detailed to Do list
c. precautionary Code
d. Voluntary code of Ethics

Answer : d)

21. Who was the founder of the Chalukya dynasty?

a. Narasimhavarman
b. Mangalesa
c. Kirtivarman
d. Pulakesin I

Answer : d)

22. Which of the following Articles of the Constitution of India deals with the Uniform Civil Code?

a. Article 43
b. Article 44
c. Article 45
d. Article 46

Answer : b)

23. The special Olympics world Games 2019 was inaugurated at __________.

a. Austria
b. Germany
c. Sweden
d. Abu dhabi

Answer : d)

24. Which of the following is NOT one of the monarchical states that existed in the 7th and early 6th centuries BC in India?

a. Magadha
b. Vaishali
c. Avanti
d. Kosala

Answer : b)

25. Name the state Chandragupta-I got in dowry from the Lichhavis.

a. Ujjain
b. Pataliputra
c. Prayaga
d. Saketa

Answer : b)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *