SSC CGL- 2019 SET-2-English Language

SSC-CGL 2019

SSC CGL- 2019 SET-2-English Language

1. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. She got two quick promotions in order that she has good communication skills.

(a) two quick promotions
(b) she has good communication skills
(c) in order that
(d) she got

Answer : c)

2. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Costs an arm and a leg

(a) easy to obtain
(b) rarely available
(c) nothing to lose
(d) very expensive

Answer : d)

3. Select the most appropriate word to fill in the blank. The state government argued that it could not ________ the increase in the teachers’ salaries as awarded by the court.

(a) Stand
(b) spare
(c) afford
(d) get

Answer : c)

Directions (79-83): In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank. An Italian mayor has been cleaning the streets along with his councilors after their town (1) ___________with no manual workers, it’s reported. In fact, (2)_______was sweeping the piazza in front of the (3)_______ church in preparation for market day, (4)______ to deputy mayor’s father and a town councilor armed with a high-pressure hose. The town Zerfliu’s last (5)______ retired six months ago and nobody has been hired since then. “We can’t do anything – we are blocked by bureaucracy,” the mayor says.

4. Select the most appropriate option for blank no. 1

(a) Was left
(b) was leaving
(c) has left
(d) leaves

Answer : a)

5. Select the most appropriate option for blank no. 2

(a) he
(b) it
(c) they
(d) she

Answer : a)

6. Select the most appropriate option for blank no. 3

(a) near
(b) local
(c) neighbour
(d) next

Answer : b)

7. Select the most appropriate option for blank no. 4

(a) also
(b) alongside
(c) along
(d) as well

Answer : b)

8. Select the most appropriate option for blank no. 5

(a) councillor
(b) member
(c) worker
(d) mayor

Answer : c)

9. Select the wrongly spelt word.

(a) examplify
(b) Exhale
(c) exempt
(d) example

Answer : a)

10. Select the wrongly spelt word.

(a) comparable
(b) comparison
(c) competition
(d) communication

Answer : c)

11. Select the correct passive form of the given sentence. Do not park your car in front of my house.

(a) your car need to be parked in front of my house
(b) your car should not be parked in front of my house
(c) your car could not be parked in front of my house
(d) my house should not be parked in front of your car

Answer : b)

12. Select the synonym of the given word GARRULOUS

(a) Guttral
(b) Throaty
(c) Concise
(d) Talkative

Answer : d)

13. Select the antonym of the given word. ESCALATE

(a) heighten
(b) enlarge
(c) raise
(d) reduce

Answer : d)

14. Select the antonyms of the given word. TENDER

(a) soft
(b) warm
(c) gentle
(d) rough

Answer : d)

15. Select the correct active form of the given sentence. The main gate of the building was being guarded by gun-toting guards.

(a) Gun-toting guards guarded the main gate of the building
(b) The main gate of the building were guarding gun-toting guards
(c) Gun-toting guards were guarding the main gate of the building
(d) Gun-toting guards have been guarding the main gate of the building.

Answer : c)

16. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. That sort of pollution, which is also widespread in other south-east Asian nations, regularly kills wildlife like whales and turtles that ingest the waste.
B. Environmental groups have tagged the Philippines as one of the world’s biggest ocean polluters due to its reliance on single-use plastic.
C. In Thailand also, a whale died last year after swallowing more than 80 plastic bags.
D. In the latest case, a whale with 40 kilos of plastic trash in its stomach died on Saturday in southern Philippines where it was stranded a day earlier.

(a) BCAD
(b) BADC
(c) ABCD
(d) DABC

Answer : b)

17. Select the most appropriate meaning of the given idiom. Get out of hand

(a) get out of control
(b) to complete a task
(c) give up something
(d) get upset

Answer : a)

18. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement. I look for a better job for the last two months, but nothing is in sight.

(a) have been looking for a better job
(b) have looked for a better job
(c) no improvement
(d) looked for a better job

Answer : a)

19.  Select the synonym of the given word TILT

(a) Slant
(b) Straighten
(c) cross
(d) support

Answer : a)
SSC CGL- 2019 SET-2-English Language

20. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. The elephant tusks were tracked from the Democratic Republic of Congo for two months.
B. Customs officials in Thailand say it’s the largest seizure in the country’s history.
C. Four tonnes of ivory, with a market value of $6 million – it was an impressive haul.
D. Officials say they were being transported to Laos, from where they believed the ivory would be sold to customers across Asia.

(a) CBAD
(b) ACDB
(c) ABCD
(d) CABD

Answer : a)

21. Select the word which means the same as the group of words given. A person without a settled home or regular work who wanders from place to place and lives by begging.

(a) Vagrant
(b) itinerant
(c) migrant
(d) truant

Answer : a)

22. Select the word which means the same as the group of words given. A person, animal or plant belonging originally to a place

(a) alien
(b) native
(c) resident
(d) occupant

Answer : b)
SSC CGL- 2019 SET-2-English Language

23. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select no improvement. If you join this job now, it proves to be good in the long run.

(a) it has proved to be good
(b) it will prove to be good
(c) it proves good
(d) no improvement

Answer : b)

24. Select the most appropriate word to fill in the blank. Scientists at Cambridge University are ________how plants can give us sustainable energy.

(a) looking
(b) investigating
(c) scrutinizing
(d) inspecting

Answer : b)

25. .In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. Due to the cyclone Idai vast areas of land have been flooded, roads destroyed and communications disrupting in Zimbabwe and Mozambique.

(a) vast areas of land have been flooded
(b) and communications disrupting
(c) due to the cyclone idai
(d) roads destroyed

Answer : b)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *