SSC CGL- 2019 SET-1 |Reasoning Ability|

SSC-CGL 2019

SSC CGL- 2019 SET-1-Reasoning Ability

  1. If DIG is coded as 25 and CUT is codes as 49, then how will KICK be coded as ?

a. 39
b. 40
c. 34
d. 43

Answer : a)

2. If DIG is coded as 25 and CUT is codes as 49, then how will KICK be coded as ?

a.

SSC-CSG-2019 askatul.com

b.

SSC-CSG-2019 askatul.com

c.

SSC-CSG-2019 askatul.com

d.

SSC-CSG-2019 askatul.com

Answer : b)

3. A paper is folded and cut as shown below. How will it appear when unfolded ?

SSC-CSG-2019 askatul.com

a.

SSC-CSG-2019 askatul.com

b.

SSC-CSG-2019 askatul.com

c.

SSC-CSG-2019 askatul.com

d.

SSC-CSG-2019 askatul.com

Answer : d)

4. Select the figure that will come next in the following figure series.

SSC-CSG-2019 askatul.com

a.

SSC-CSG-2019 askatul.com

b.

SSC-CSG-2019 askatul.com

c.

SSC-CSG-2019 askatul.com

d.

SSC-CSG-2019 askatul.com

Answer : d)

5. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (9, 35, 16)

a. (16, 50, 64)
b. (25, 30, 4)
c. (36, 55, 25)
d. (81, 65, 36)

Answer : c)

6. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (3, 24, 4)

a. (6, 35, 11)
b. (2, 30, 8)
c. (4, 72, 9)
d. (12, 84, 4)

Answer : c)

7. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

a. CFIL
b. GHIJ
c. PSUX
d. MOQS

Answer : c)

8. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

a. 126
b. 254
c. 189
d. 217

Answer : b)

9. In a family of eight persons, there are two couples, each having two children. B and D are brothers and each has two children. E is the aunt of A, who is the cousin brother of C. C is the sister of H, who is the cousin brother of G. F is the wife of B. How is H related to F ?

a. Nephew
b. son-in-law
c. Brother-in-law
d. Son

Answer : a)
SSC CGL- 2019 SET-1 Reasoning Ability | 2019 |

10. Arrange the following words in a logical and meaningful order :

1. Buy
2. Dinner
3. market
4. Vegetable
5. Cook

a. 1, 4, 5, 3, 2
b. 3, 4, 1, 5, 2
c. 3, 5, 4, 1, 2
d. 4, 5, 3, 1, 2

Answer : b)

SSC CGL- 2019 SET-1

11. Select the venn diagram that best illustrates the relationship between the following classes Uncle, Relatives, Rich

a.

SSC-CSG-2019 askatul.com

b.

SSC-CSG-2019 askatul.com

c.

SSC-CSG-2019 askatul.com

d.

SSC-CSG-2019 askatul.com

Answer : d)

12. Two different positions of the same dice are shown. Which number will be at the top if 6 is at the bottom ?

SSC-CSG-2019 askatul.com

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

Answer : a)

13. ‘Lawyer’ is related to ‘Justice’ in the same way as ‘Arbitrator’ is related to ‘____________’.

a. Judgment
b. Injustice
c. Communication
d. Settlement

Answer : d)

14. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out

a. Cumin
b. Mustard
c. Fennel
d. Groundnut

Answer : d)

15. Two statement are given followed by three conclusion numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follow(s) from the statements.

Statements
All rules are machines
Some machines are costly items

Conclusion
I.some rules are costly items
II. some costly items are machines

a. Both conclusion I and II follow
b. Both conclusion II and III follow
c. Only conclusion II follow
d. Only conclusion I follows

Answer : c)

16. Select the option that is related to the third lettercluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. CEGI : AGEK : : DFHJ : ?

a. BHFL
b. CGIK
c. CHFI
d. BDJK

Answer : a)

17. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.

 b_bab_bc_abbb_ba_b

a. cbbac
b. cbabc
c. cbbcb
d. bcbab

Answer : c)

18. Which number will replace the question mark (?) in the following series ?

3, 7, 16, 35, ?, 153

a. 63
b. 78
c. 74
d. 84

Answer : c)
SSC CGL- 2019 SET-1 -Reasoning Ability | 2019 |

19. In the code language, VICTORY is written as CIVSYRO. How will TRAITOR be written as in that language?

a. RATHORT
b. ARTHROT
c. RTAJORT
d. ARTJOTR

Answer : b)

20. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number pair. 36 : 84

a. 27 : 63
b. 21 : 51
c. 45 : 95
d. 57 : 135

Answer : a)

21. Rs 1,875 is divided among A, B and C in such a way that A’s share is half of the combined share of B and C, and B’s share is one-fourth of the combined share of A and C. By what amount is C’s share more than that of A ?

a. Rs 500
b. Rs 200
c. Rs 225
d. Rs 250

Answer : d)

22. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word pair Book : Thesaurus

a. Tree : forest
b. Reptile : Python
c. Tennis : Ball
d. Furniture : Wood

Answer : b)

23. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct? 12 – 8 + 12 × 9 ÷ 3 = 9

a. + and ÷
b. + and ×
c. + and –
d. – and ÷

Answer : a)

24. How many squares are there in the following figure?

SSC-CSG-2019 askatul.com

a. 12
b. 13
c. 14
d. 16

Answer : c)

25. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed to the right of the figure.

SSC-CSG-2019 askatul.com

a.

SSC-CSG-2019 askatul.com

b.

SSC-CSG-2019 askatul.com

c.

SSC-CSG-2019 askatul.com

d.

SSC-CSG-2019 askatul.com

Answer : d)

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *