SSC CGL- 2019 SET-1 |General Awareness|

SSC-CGL 2019

SSC CGL- 2019 SET-1 |General Awareness|

  1. ________ dance, performed by Buddhists to ward off evil spirits, is a dance form of Himachal Pradesh.

a. Chham
b. Natya
c. Dham
d. Gogra

Answer : a)

2. The Musi and Bhima are tributaries of the river _________.

a. Mahanadi
b. Krishna
c. Kaveri
d. Brahmaputra

Answer : b)

3. The Malimath Committee Report deals with

a. Judicial delays
b. Textile sector reforms
c. Criminal justice system reforms
d. Stock market reforms

Answer : c)

4. Who attacked and looted the famous Somnath temple in 1026 AD?

a. Muhammad Gori
b. Mahmud of Ghazni
c. Genghis khan
d. Nadir shah

Answer : b)

5. Which country was the first to implement Goods and services Tax (GST)?

a. France
b. USA
c. Germany
d. Canada

Answer : a)

6. Which of the following is mined in the Badampahar mines of Odisha?

a. Azurite
b. Dolomite
c. Bauxite
d. Hematite

Answer : d)

7. Sundari is a well -known species of trees, is found in

a. Tropical rainforests
b. Himalayan mountains
c. Tropical deciduous forests
d. Mangrove forests

Answer : d)

8. The tata Iron and Steel company (TISCO) was established by Dorabji Tata in :

a. 1919
b. 1913
c. 1907
d. 1911

Answer : c)

9. Who was the first female Director General of Police in Puducherry?

a. Aswathy Tonge
b. Kanchan Choudhary
c. Kiran Bedi
d. Sundari Nanda

Answer : d)

10. Which of the following elements is a metalloid?

a. tin
b. Bismuth
c. Silicon
d. Phosphorus

Answer : c)

11. Methyl propane is an isomer of

a. n-hexane
b. n-butane
c. n-pentane
d. n-propane

Answer : b)

12. According to the Economist Intelligence Unit report ‘World wide Cost of living Survey 2019’, which of the following is NOT one of the three cheapest cities in India?

a. Mumbai
b. Bengaluru
c. Chennai
d. New delhi

Answer : a)

13. Which of the following places was ruled by the Wadiyar dynasty?

a. Mysore
b. Guwahati
c. Patna
d. Jabalpur

Answer : a)

14. Name the first ever judge of the Supreme Court against whom the motion of impeachment was introduced into Parliament in Independent India.

a. Justice Viraswami
b. Justice Ramaswami
c. Justice Mahajan
d. Justice Subba Rao

Answer : b)

15. In march 2019, __________was sworn in as the new chief minister of Goa, following the demise of Manohar Parrikar.

a. Vasundhara Raje
b. Ashok Gehlot
c. H D Kumaraswamy
d. Pramod Sawant

Answer : d)

16. J J Thomson received the Nobel Prize in Physics for the discovery of ________.

a. Protons
b. Electrons
c. Neutrons
d. Positrons

Answer : b)

17. Which queen died fighting Mughal armies while defending Garha Katanga in 1564?

a. Rani Avantibai
b. Rani Rudrambara
c. Rani Durgavati
d. Rani Ahilyabai

Answer : c)

18. Which gas in its solid state is also known as dry ice?

a. Nitrogen
b. Carbon dioxide
c. Oxygen
d. Hydrogen

Answer : b)

19. The Olympic Council of Asia (OCA) has decided to reintroduce ______in the 2022 Asian Games to be held at Hangzhou, China after it was dropped in 2018.

a. Fencing
b. Cricket
c. Soccer
d. Volleyball

Answer : b)

20. The property of catenation is predominant in _____.

a. Sulfur
b. Nitrogen
c. Silicon
d. Carbon

Answer : d)

21. ‘Thoda’ a sport dance belongs to which of the following states?

a. Sikkim
b. Andhra Pradesh
c. Haryana
d. Himachal Pradesh

Answer : d)
SSC CGL- 2019 SET-1 |General Awareness|

22. The lone gold medal for India was won by ………….at the 38th GeeBee Boxing Tournament held at Helsinki, Finland.

a. Kavinder Singh Bisht
b. Naveen Kumar
c. Mohammmad Hussamuddin
d. Shiva Thapa

Answer : a)

23. The ______________ edition of the India-Indonesia coordinated patrol (IND-INDO CORPAT) held from 19 March to 4th April 2019 was inaugurated at Port Blair, Andaman and Nicobar Islands

a. 23rd
b. 42nd
c. 45th
d. 33rd

Answer : d)

24. ___________is the founder of Facebook

a. Mark Zuckerberg
b. Brian Acton
c. Jimmy Wales
d. Large Page

Answer : a)

25. The Indian National Association was established in 1876 by _____________ in Calcutta

a. Badruddin Tyabji
b. V K Chiplunkar
c. Anand Mohan Bose
d. Sisir kumar ghosh

Answer : c)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *