SSC CGL- 2019 SET-1 |English Language|

SSC-CGL 2019

SSC CGL- 2019 SET-1 |English Language|

Directions (76-80): In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Seoul’s city government is asking people for help to correct poorly translated street sings-with prizes on offer for (76) ____________ who spot the most errors. It’s running (77) _________ two-week campaign calling on Koreans and foreigners (78) __________ to keep their eyes peeled for (79) _________in English, Japanese and Chinese text, the Korea Times reports. There’s (80) ____________ focus on public transport signs, maps and information signs at historic sites, as part of a drive to improve the experience of foreign tourists in the South Korean capital.

  1. Select the most appropriate option for blank no. 1

a. this
b. that
c. those
d. these

Answer : c)

2. Select the most appropriate option for blank no. 2

a. one
b. a
c. an
d. the

Answer : b)

3. Select the most appropriate option for blank no. 3

a. same
b. alike
c. similarly
d. likely

Answer : b)

4. Select the most appropriate option for blank no. 4

a. guffaws
b. blunder
c. mistakes
d. oversight

Answer : c)

5. Select the most appropriate option for blank no. 5

a. particular
b. important
c. meticulous
d. signifying

Answer : a)

6. Select the synonym of the given word COERCE

a. enchant
b. pressurize
c. leave
d. cajole

Answer : b)

7. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. We had to decline several orders in case that the production was held up due to labour strike.

a. in case that
b. the production was held up
c. due to labour strike
d. we had to decline

Answer : a)

8. Select the most appropriate word to fill in the blank His company has the _______of producing the best cricket balls in the country

a. opinion
b. position
c. brand
d. reputation

Answer : b)

9. Select the antonym of the given word EXPANSION

a. inflation
b. augmentation
c. extension
d. compression

Answer : d)

10. Select the antonym of the given word SCARCE

a. scanty
b. few
c. seldom
d. plentiful

Answer : d)

11. Select the wrongly spelt word

a. carriage
b. career
c. callous
d. calander

Answer : d)

12. Select the most appropriate word to fill in the blank:

 Around sixty bands in colourful _________took part in the Notting Hill Carnival.

a. costumes
b. clothings
c. apparels
d. dressing

Answer : a)

13. Select the word which means the same as the group of words given:

 A person, animal or plant much below the usual height

a. wizard
b. dwarf
c. creature
d. witch

Answer : b)

14. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select “no improvement”. The workers of this textile factory demand higher wages for a long time.

a. have been demanding higher wages
b. demanded higher wages
c. no improvement
d. has demanded higher wages

Answer : a)

15. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select “no improvement”. If you park your car here, the traffic police has fined you

a. will fine you
b. no improvement
c. fined you
d. fine you

Answer : a)

16. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. The cafe’s owner says he’s interested in conservation, and hopes customers will realise the animals are worth saving, even though they often have a bad reputation.
B. None of them are venomous, meaning customers can get up close and personal with the reptiles.
C. Here you sip your drink in the company of 35 snakes
D.This café, which has just opened in Tokyo, is not for the faint-hearted.

a. DBCA
b. DCBA
c. ABCD
d. ABDC

Answer : c)

17. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. An environmental group performed a necropsy on the animal and found about 40 kilograms of plastic, including grocery bags and rice sacks.
B. A 4.7-metre long whale died on Saturday in Philippines where it was stranded a day earlier.
C. “It is very disgusting and heartbreaking,” he said. “We’ve done necropsies on 61 dolphins and whales in the last 10 years and this is one of the biggest amounts of plastic we’ve seen.”
D. “The animal died from starvation and was unable to eat because of the trash filling its stomach,” said Darrell Blatch

a. ABCD
b. DABC
c. BACD
d. BADC

Answer : d)

18. Select the most appropriate meaning of the given idiom. To play ducks and drakes

a. to use recklessly
b. to change places
c. to be friendly
d. to act cleverly

Answer : a)

19. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. Cyclone Idai killed at least 157 people in Zimbabwe and Mozambique although it tore across southern Africa.

a. cyclone ldia killed
b. it tore across
c. although
d. at least 157 people

Answer : c)

20. Select the correct active form of the given sentence. Every passing vehicle was being thoroughly checked by the guards.

a. the guards were thoroughly checking every passing vehicle
b. the guards have thoroughly checked every passing vehicle
c. every passing vehicle were thoroughly checking the guards
d. the guards have been thoroughly checking every passing vehicle.

Answer : a)

21. Select the wrongly spelt word

a. exploite
b. explicit
c. expire
d. explode

Answer : a)
SSC CGL- 2019 SET-1 |English Language|

22. Select the synonym of the give word CHRONIC

a. ordinary
b. persistent
c. common
d. temporary

Answer : b)

23. Select the most appropriate meaning of the given idiom. At daggers drawn

a. deceiving somebody
b. without hope
c. friendly with each other
d. bitterly hostile

Answer : d)
SSC CGL- 2019 SET-1 |English Language|

24. Select the word which means the same as the group of words given A student who idly or without excuse absents himself/herself from school

a. truant
b. vagrant
c. itinerant
d. migrant

Answer : a)

25. Select the correct passive form of the given sentence

Do not buy medicines without the doctor’s prescription.

a. Medicines should not be bought without the doctor’s prescription.
b. Medicines need to be bought without the doctor’s prescription
c. Medicines might not be bought without the doctor’s prescription
d. Medicines could not be bought without the doctor’s prescription

Answer : a)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *