SSC CGL- 2018 SHIFT-3 -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018 SHIFT-3 -Reasoning Ability

  1. Choose the set of numbers that is similar to the following set.

(6, 9, 18)

  1. 14, 21, 42
  2. 8, 14, 24
  3. 10, 15, 25
  4. 18, 27, 56

Answer : 1)

2. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Cessation
  2. Valediction
  3. Closure
  4. Intermission

Answer : 4)

3. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.

LAMP : PALM :: MALE : _________

  1. ELAM
  2. LAME
  3. MEAL
  4. EAML

Answer : 4)

4. What will be the value of the following equation if ‘+’ means addition, ‘-‘ means subtraction ‘*’  means multiplication and divison?

72 * 9 – 3 / 8 + 2 = ?

  1. 25
  2. 40
  3. 35
  4. 30

Answer : 4)

5. In a code language, SEDATIVE is coded as ATDESEVI. How would PERSONAL be coded in that language?

  1. OSREPLAN
  2. SOREPLAN
  3. SOERPANL
  4. SOPERLAN

Answer : 2)

6. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. GKRV
  2. JNPS
  3. DGKL
  4. BFMQ

Answer : 3)

7. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

  1. Cloud
  2. Rainbow
  3. Devastation
  4. Rain
  5. Low Pressure
  6. Flood
  1. 1,5,4,2,6,3
  2. 5,1,2,4,6,3
  3. 5,4,1,2,3,6
  4. 5,1,4,2,6,3

Answer : 4)

8. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair.

  1. Spider : Web
  2. Doctor : Medicine
  3. Mother : son
  4. Reptile : Crawl

Answer : 1)

9. A letter series is given below in which some letters are missing. Select the option that gives the letters that can fill these blanks in that order.
a_ca_bab_ad_abc_db   

  1. bddac
  2. bdcab
  3. bdcba
  4. bcdba

Answer : 3)

10.  Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

All ponds are pool.
Some wells are ponds.

Conclusion :

  1. Some ponds are not wells.
  2. Some wells are pools.
  3. All pools are wells

1. None of the conclusions follow
2. Only conclusion I follows
3. Only conclusion III follows
4. Only conclusion II follows

Answer : 4)

11. Find the next number in the given series.

3, 13, 31, ? , 91

  1. 48
  2. 69
  3. 57
  4. 63

Answer : 3)

12. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers of the pair given below:

35 : 6

  1. 85 : 9
  2. 64 : 8
  3. 26 : 5
  4. 120 : 11

Answer : 4)

13. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.

CDAF : XWZU : : DEFC : ?

  1. WVXU
  2. WVUX
  3. XWYV
  4. VWXU

Answer : 2)

14. Room is related to Ceiling in the same way as Mouth is related to :

  1. Throat
  2. Lip
  3. Palate
  4. Teeth

Answer : 3)

15. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. EFST
  2. GHTV
  3. CDQR
  4. ABOP

Answer : 2)

16. Three of the following four words pairs are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. Garden : Ladle
  2. Study room : table lamp
  3. Kitchen : Frying pan
  4. Bathroom : Shower

Answer : 1)

17. Select the term that will come in the place of ?

7, 11, 19, 31, ?, 67

  1. 43
  2. 47
  3. 51
  4. 45

Answer : 2)
SSC CGL- 2018 SHIFT-3 -Reasoning Ability

18. In a code language if VERY is written as UDQX, then in the same language how will you write the word URGENT?

  1. TQFDMS
  2. MSQTFD
  3. QFDTMS
  4. TMSQFD

Answer : 1)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *