SSC CGL- 2018 SHIFT-2 -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018 SHIFT-2 -Reasoning Ability

  1. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

1.Writing
2. Disturbing
3.  Publishing
4. Printing
5. Editing

  1. 1,2,3,4,5
  2. 2,4,3,1,5
  3. 1,5,4,3,2
  4. 2,3,4,5,1

Answer : 3)

  1. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (12, 16, 28)
  1. (9, 15, 21)
  2. (20, 25, 35)
  3. (18, 24, 42)
  4. (36, 48, 77)

Answer : 3)

  1. Select the combination of the letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.

dc_abc_cd_bcd_ba_c

  1. bdacb
  2. cbadb
  3. bdcab
  4. dbacb

Answer : 1)

  1. Three of the following four letter-cluster are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.
  1. BIRD
  2. DECK
  3. ZOOM
  4. PAST

Answer : 3)

  1. If POSTER is coded as 592314 and DARK is coded as 8647, then how will STROKE is coded as?
  1. 234971
  2. 493287
  3. 329417
  4. 234917

Answer : 1)

  1. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct?

12 – 6 ÷ 12 × 6 + 6 = 9

  1. – and +
  2. ÷ and ×
  3. × and +
  4. + and ÷

Answer : 1)

7. Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

Some students are players.
Some players are athletes.

Conclusion :

  1. Some students are athletes
  2. Some players are students.
  3. No students is an athletes

1. Only conclusion I follows
2. Only conclusion II and III follow
3. Only conclusion II and either conclusion I or III follow
4. None of the conclusion follows

Answer : 3)

8. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.

JKLM : HLKO : PQRS : ?

  1. MRQV
  2. NRQU
  3. NQRU
  4. ORQT

Answer : 2)

9. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

  1. 341
  2. 132
  3. 166
  4. 209

Answer : 3)

10. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following  number-pair

28 : 63

  1. 16 : 36
  2. 36 : 78
  3. 12 : 28
  4. 48 : 98

Answer : 1)

11. Rs. 820 is divided among 6 men, 8 women and 12 boys in such a way that every woman gets an amount equal to that received by one man and one boy combined and that every man gets one and a half times the amount received by a boy. What is the total amount received by 8 women?

  1. Rs. 300
  2. Rs. 380
  3. Rs. 400
  4. Rs. 240

Answer : 3)

12. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Papaya
  2. Cucumber
  3. Pomegranate
  4. Guava

Answer : 2)

13. In a family of eight person, there are two couples, each having two children. C and D are cousin brother. The father of E is married to G, who is aunt of F. F’s mother, H is married to B, brother of A, C is the nephew of H. How is A is related to D?

  1. Nephew
  2. Father
  3. Uncle
  4. Brother

Answer : 3)

14. Which number will replace the question mark (?) in the following series?

2, 3, 6, 10, 17, 28, ?

  1. 45
  2. 46
  3. 43
  4. 39

Answer : 2)

15. In a code language, TEACHING is written as SDBDGHOH. How will BOOKWORM be written as in that language?

  1. ANPLVNSN
  2. ANPLXPSL
  3. CPNJXPSL
  4. ANPLXNNS

Answer : 1)
SSC CGL- 2018 SHIFT-2 -Reasoning Ability

16. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. (15, 22, 31)

  1. (11, 18, 29)
  2. (7, 14, 23)
  3. (5, 11, 20)
  4. (23, 30, 40)

Answer : 2)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *