SSC CGL- 2018 SHIFT-1 -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018 SHIFT-1 -Reasoning Ability

1. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set . (8,12,24)

  1. (12,20,40)
  2. (9,8,27)
  3. (6,9,18)
  4. (6,10,18)

Answer : 1)

2. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is difficult. Pick the number that is different from the set.

  1. 65
  2. 217
  3. 28
  4. 338

Answer : 4)

3. Which number will replace the question mark (?) in the following series?

98, 95, 86, 82, 66, ?, 36

  1. 58
  2. 63
  3. 61
  4. 60

Answer : 3)

4. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Mahanadi
  2. Tapti
  3. Krishna
  4. Godavari

Answer : 2)

5. In a code language, COMPUTER is written as OCREPMTU. How will DAUGHTER be written in the same Language?

  1. ADTHREGU
  2. ADERUGTH
  3. ADREGUTH
  4. READTHGU

Answer : 3)

6. If CAB is coded as 6 and BED is coded as 40, then how will HAD be coded as?

  1. 32
  2. 16
  3. 52
  4. 46

Answer : 1) 

7. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.

7:32

  1. 13 : 98
  2. 12 : 85
  3. 3 : 11
  4. 16 : 145

Answer : 1)

8. Arrange the following words in a logical and meaningful order?

  1. Student
  2. Job
  3. Interview
  4. Education
  5. Retirement
  6. Degree
  1. 1, 4, 6, 3, 2, 5
  2. 1, 5, 3, 6, 4, 2
  3. 5, 3, 2, 1, 4, 6
  4. 3, 5, 4, 6, 1, 2

Answer : 1)

9. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.

MNOP : LONQ : FGHI : ?

  1. EGHJ
  2. EHGJ
  3. DHGK
  4. GFIJ

Answer : 2)

10. Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

No crow is bird.
All birds are animal.

Conclusion :

I. Some animals are crow.
II. Some animals are bird.
III. No animal is a crow.

  1. Only conclusion III follows
  2. Only conclusions I and III follow
  3. None of the conclusions follows
  4. Conclusion II and either conclusion I or II follows

Answer : 4)

11. Two mixtures contain milk and juice in the ratio of 2 : 1 and 4 : 5. If equal volumes of the two mixtures are mixed together, what would be ratio of milk to juice in the resulting mixture?

  1. 1 : 1
  2. 5 : 3
  3. 5 : 4
  4. 7 : 5

Answer : 3)

12. ‘Cinema’ is related to ‘Audience’  in the same way as ‘Church’ is related to ‘______’.

  1. Concentration
  2. Prayer
  3. Congregation
  4. Meditation

Answer : 3)

13. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set (5, 13, 12)

  1. (6, 10, 8)
  2. (11, 15, 9)
  3. (13, 17, 11)
  4. (15, 19, 13)

Answer : 1)

14. Select the combination of letter that when sequentially placed in the gaps of the given letters series will complete the series.

bac_cab_cd_a_ac_ca

  1. cadbc
  2. dacbd
  3. dcbac
  4. bdabc

Answer : 2)

15. Three of the following four letter-cluster are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. MLNO
  2. CBDE
  3. FGHJ
  4. RQST

Answer : 3)

16. Which two sign should be interchanged in the following equation to make it correct ?

10 + 5 ÷ 10 × 8 – 10 = 16

  1. × and +
  2. + and ÷
  3. ÷ and  ×
  4. – and +

Answer : 4)

17. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.

Apathy : Enthusiasm

  1. Treaty : Friendship
  2. Enrolment : Employment
  3. Condemnation : Reverence
  4. War : Attack

Answer : 3)
SSC CGL- 2018 SHIFT-1 -Reasoning Ability

18. D is the son of C and the brother of E who is the niece of F. C is the sister of B and the aunt of A, B’s father has two children, a son and a daughter. If A is the son of F, how is F related to C?

  1. Aunt
  2. Sister
  3. Sister-in-law
  4. Cousin

Answer : 3)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *