SSC CGL- 2018 SHIFT-1 – General Awareness

SSC CGL- 2018

SSC CGL- 2018 SHIFT-1 – General Awareness

1.Name the Indian Space Research Organisation (ISRO) chairman and Padma Bhushan awardee who created and unleashed a historical moment when Mars Orbiter became the first Indian spacecraft to enter Martian orbit in  a maiden attempt.

1. Nandan Nilekani
2. K Radhakrishnan
3. Sundar Pichai
4. Fali Nariman

Answer : 2)

2. Which of the following metals is the most ductile metal?

1. Tin
2. Gold
3. Aluminium
4. Copper

Answer : 2)

3.Who was awarded the Rabindranath Tagore Literary Prize 2019 for the Novel ‘Solo’?

1. Nayanjyot Mukherjee
2. Amitabh Ghosh
3. Rana Dasgupta
4. Jhumpa Lahiri 

Answer : 3)

4. The Badami Chalukyas first had their capital at ____ before they moved it to Badami.

1. Aihole
2. Hubli
3. Bijapur
4. Pattadakal

Answer :1)

5. Who founded and named the science of electromagnetism?

1. Michael Faraday
2. James Clerk
3. HChristian Oersted
4. Andre Marie Ampère

Answer : 4)

6. Which of the following ministries implemented the Midday Meal scheme?

1. Ministry of Social Justice and Empowerment
2. Ministry of Social Welfare
3. Ministry of Human Resource Development
4. Ministry of Home Affairs

Answer  : 3)

7. In February 2019, India won ____gold medal/s and five silver medals at the Makran Cup Boxing in Chabahar, Iran.

1. three
2. four
3. one
4. two

Answer : 3)

8. _________ was the first Muslim ruler whose empire covered almost the whole of India up to its extreme south.

1. Jalal-ud-din Khilji
2. Ghiyas ud din Balban
3. Alauddin Khilji
4. Feroz Shah Tughlaq

Answer : 3)

9. What is deposited on iron in the process of galvanisation?

1. Tin
2. Zinc
3. Copper
4. Aluminium

Answer : 2)

10. Who among the following was a slave of Muhammad Ghori? He became the ruler after the death of his master and founded the Slave Dynasty.

1. Qutub-ud-din Aibak
2. Iltutmish
3. Ghiyas ud din Balban
4. Nasir-ud-din Mahmud

Answer : 1)

11. In February 2019, _____ won a gold medal at the Makran Cup in Chabahar, Iran.

1. Deepak Singh
2. Satish Kumar
3. Rohit Tokas
4. Manish Kaushik

Answer : 1)

12. Which of the following does NOT come under the Quarternary sector?

1. Manufacturing
2. Mining
3. Fisheries
4. Information Technology

Answer : 4)

13. The colourful art named Nandna block print, which uses graceful yet aligned arrangements of motifs on fabric, is practised in Tarapur village of __________________.

1. Madhya Pradesh
2. Maharashtra
3. Uttarakhand
4. Odisha

Answer : 1)

14. Where is the Bandipur National Park located?

1. Sikkim
2. Karnataka
3. Kerala
4. Gujarat

Answer : 2)

15. Right to move freely throughout the territory of India’ is a fundamental right under _________ of the Constitution of India.

1. Article 24
2. Article 14
3. Article 21
4. Article 19

Answer : 4)

16. Which Indian received the Nobel Peace Prize after Mother Teresa?

1. K Radhakrishnan
2. Kailash Satyarthi
3. P Sathasivam
4. Fali Nariman

Answer : 2)

17. Which of the following destroys the ozone layer?

1. Carbon
2. Chlorine
3. Silicon
4. Sulphur

Answer : 2)

18. International Day of Forests 2019 was observed on 21st March with the theme _______ to raise awareness on how sustainably managed forests provide a wide array of contributions.

1. Pollution-free Forests’
2. Forests Our Saviour’
3. Forests and Environment’
4. Forests and Education’

Answer : 4)

19. World ___ Day 2019 was observed on 22nd March with the theme ‘Leaving no one behind’ to focus on marginalised groups.

1. Environment
2. Forest
3. Petroleum
4. Water

Answer : 4)

20. Which is the longest national highway in India?

1. National Highway 48
2. National Highway 27
3. National Highway 44
4. National Highway 53

Answer : 3)

21. ________ , which connects Sikkim with Tibet, was closed after the Chinese aggression on India in 1962 but was reopened in 2006 as the governments of the two countries decided to enhance their trade through land routes.

1. Lanak La
2. Imis La
3. Pensi La
4. Nathu La

Answer : 4)

22. Lok Adalats have been created under ______.

1. Arbitration and Conciliation Act
2. Administration of Justice Act
3. Legal Conciliation Act
4. Legal Services Authority Act

Answer : 4)

23. Which was the first Muslim dynasty that ruled India?

1. Khilji dynasty
2. Tughlaq dynasty
3. Lodhi dynasty
4. Slave dynasty

Answer : 4)

24. The popular Bagh cave paintings are found in ______.

1. Sikkim
2. Madhya Pradesh
3. Himachal Pradesh
4. Odisha

Answer : 2)
SSC CGL- 2018 SHIFT-1 – General Awareness

25.  Which of the following metals is the most reactive metal?

1. Zinc
2. Copper
3. Iron
4. Calcium

Answer : 4)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *