SSC CGL- 2018 SHIFT-1 – English Language

SSC CGL- 2018

SSC CGL- 2018 SHIFT-1 – ENGLISH LANGUAGE

1. Select the most appropriate word to fill in the blank.
There is hope that better forestry management will help in the ______ of the wild life that is constantly facing threat because of increasing human activities. 

1. salvation
2. supervision
3. guarding
4. conservation

Answer : 4)

2. Select the antonym of the given word.
AGONY

1. misery
2. distress
3. anxiety
4. comfort

Answer : 4)

3. Select the word which methe same as the group of words given. an enclosure to keep the birds in

1. aviary
2. apiary
3. stable
4. sanctuary

Answer : 1)

Comprehension : In the following passage some word have been deleted. Fill in the blanks with the help of alternatives given. Select the most appropriate option for each of the blank:

Pigeon racing has become increasingly popular in a parts of China (1)_____the country’s elite and its middle class. Sun Yan, the deputy general-secretary of Beijing  Racing Pigeons Association (2)______ that at least 100,000 pigeon breeders live in Beijing, and (3)_____ 90,000 of them are registered with Racing Pigeons Associations at (4)_____ levels, to qualify for the  games held in the spring and autumn. Competitions can be lucrative for (5) ______ owners, with some prizes amounting to tens of thousands of dollars. Liu said in recent years, pigeons racing has been surging in popularity across China.

4. Select the most appropriate option for blank No. 1.

1. along
2. about
3. against
4. among

Answer : 4)

5. Select the most appropriate option for blank No. 2.

1. told
2. said
3. advised
4. clarified

Answer : 2)

6. Select the most appropriate option for blank No. 3.

1. utmost
2. nearby
3. exact
4. almost

Answer : 4)

7. Select the most appropriate option for blank No. 4.

1. different
2. differential
3. differed
4. differ

Answer : 1)

8. Select the most appropriate option for blank No. 5.

1. bird
2. birds
3. animal
4. pigeons

Answer : 1)

9. Select the wrongly spelt word.

1. controversial
2. conquer
3. cooperation
4. contemporary

Answer : 4)

10. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. Around 600 million of them live in areas of high to extreme water stress.
B. India is suffering from the worst water crisis, with one billion people living in water scarcity.
C. This is even more than that of China and US combined.
D. The reason is that at 24 per cent, India uses the most groundwater drawn out globally.

1. BADC
2. BDAC
3. ADCB
4. ACBD

Answer : 1)

11. Select the word which methe same as the group of words given.
An inscription on a tombstone written in memory of the deceased

1. pillar
2. epitaph
3. basilica
4. slab

Answer : 2)

12. Select the most appropriate meaning of the given idiom. pull yourself together

1. go to sleep
2. try to understand
3. do a good job
4. calm down

Answer : 4)

13. Select the wrongly spelt word.

1. expereince
2. explain
3. expire
4. except

Answer : 1)

14. Select the antonym of the given word.
EMINENT

1. distinguished
2. exalted
3. impressive
4. inconspicuous

Answer : 4)

15. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. Cyclone Idai is regarded as one of the worst tropical cyclone on record to affect Africa and the Southern Hemisphere as a whole.

1. Cyclone Idai is regarded
2. as a whole
3. to affect Africa
4. the worst tropical cyclone

Answer : 4)

16. Select the synonym of the given word.
INDELIBLE

1. illegal
2. ineffective
3. inerasable
4. illegible

Answer : 3)

17. Select the correct active form of the given sentence.
Their children were brought up with great care.

1. They brought up their children with great care.
2. Their children brought them up with great care.
3. They have been bringing up their children with great care.
4. They had brought up their children with great care.

Answer : 1)

18. Select the most appropriate word to fill in the blank.
The burning of the effigy of Ravana on Dussehra ______ the burning of all evils.

1. epitomizes
2. personifies
3. intensifies
4. symbolizes

Answer : 4)

19. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.
I try to solve this problem at least for two hours.

1. have been trying to solve
2. tried to be solving
3. am try to solve
4. No improvement

Answer : 1)

20. Select the correct passive form of the given​​​​​​​ sentence. At night, lock the outer gate.

1. The outer gate is locked at night.
2. The outer gate be locked at night.
3. The outer gate is requested to be locked at night.
4. Let the outer gate be locked at night.

Answer : 4)

21. Select the most appropriate meaning of​​​​​​​ the given idiom. give someone the cold shoulder

1. do something pointless
2. ignore someone
3. pamper someone
4. give away a secret

Answer : 2)

22.  In the sentence identify the segment which contains the grammatical error. Every employee of the company were given a two bedroom flat as Diwali bonus.

1. were given
2. Every employee
3. as Diwali bonus
4. a two bedroom flat

Answer : 1)

23. Select the synonym of the given word. 
TRIUMPH

1. peace
2. attack
3. fight
4. victory

Answer : 4)
SSC CGL- 2018 SHIFT-1 – ENGLISH LANGUAGE

24. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. Mango, the so-called “king of fruits”, is something of a national obsession in India.
B. There was a bumper crop of mangoes in different states.
C. It resulted in prices coming down and sales going up – much to the delight of buyers and sellers alike.
D. 2017 proved to be a very good year for mango lovers.

1. CADB
2. CDAB
3. ADCB
4. ADBC

Answer : 4)

25. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement. If you listen to the English news, it improve your English.

1. No improvement
2. it will improve
3. it improved
4. it is improving

Answer : 2)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *