SSC CGL- 2018- 7-June -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 7-June -Reasoning Ability

1. If

+ denotes –
– denotes  *
* denotes /
/ denotes +

then what will be the numeric value of

60 * 10 / 40+ 6 – 5 =

  1. 200
  2. 16
  3. 144
  4. 3

Answer : 2)

2. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Ireland
  2. Indonesia
  3. Nepal
  4. Afghanistan

Answer : 1)

3. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.

27 : 8

  1. 39 : 14
  2. 19 : 5
  3. 12 : 3
  4. 33 : 9

Answer  : 3)

4. Select the set in which the numbers are related in the same way are the numbers of the following set.

(11, 16, 26)

1.(15, 20, 14)
2. (21, 26, 32)
3. (9, 14, 19)
4. (17,23, 26)

Answer :  1)

5. Which number will replace question mark (?) in the following series ?

7, 11, 18, 29, ? , 76

  1. 53
  2. 47
  3. 44
  4. 61

Answer : 2)

6. If the word ANGEL is coded as BOHFM, then what will be the third alphabet in the code for the word SAVAGE ?

  1. X
  2. W
  3. B
  4. U

Answer : 2)

7. Three of the following four words pairs alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Punjab : North
  2. Tamil Nadu : South
  3. Assam  : North East
  4. Kerala : North West

Answer : 4)

8. Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

Some quadrilateral are squares.
All square are rhombuses

Conclusion :

  1. No quadrilateral is rhombus
  2. All rhombuses are square
  3. Some quadrilateral are rhombuses

1. None of the conclusions follow
2. Only conclusion I follows
3. Only conclusion III follows
4. Only conclusion II follows

Answer : 3)

9. Judgment is related is Deliver in the same way as Rule is related to ‘_____’.

  1. Follow
  2. Render
  3. Practice
  4. Implement

Answer   : 4)

10. Select the that is related to the fifth term in the same way as the second term is related to the first term and the fourth term is related to the third term.

6472 : 25 : : 7343 : 41 : : 6582 : ?

  1. 13
  2. 14
  3. 18
  4. 16

Answer : 4)

11. Select the word pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.

Mnemonic : Memory

  1. Audience : Speech
  2. Sedative : Sleep
  3. Drama : Acting
  4. Audition  : Music

Answer : 2)

12. Arrange the following word in a logical and meaningful order.

1. Doctor
2. Recovery
3. Hospital
4. Home
5. Sickness
6. Medicine Store

  1. 5, 3, 1, 6, 2, 4
  2. 1, 5, 3, 6, 4, 2
  3. 4, 5, 6, 1, 3, 2
  4. 5, 3, 6, 1, 3, 2

Answer : 1)

13. A cycle was sold for Rs. 4, 140 with a profit of 15%. At what price could it have been sold to earn a profit of 25%.

  1. 4500
  2. 4350
  3. 4200
  4. 4850

Answer : 1)

14. Three of the following four letter-cluster are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. DHL
  2. LPQ
  3. HLP
  4. PTX

Answer : 2)
SSC CGL- 2018- 7-June -Reasoning Ability

15. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

  1. 343
  2. 2197
  3. 731
  4. 1331

Answer : 3)

16. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will compare the series.

cd_ab_cd_abb_dda_b

  1. dbdcb
  2. bbcdb
  3. dbcbc
  4. cbdab

Answer : 1)

17. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.

FLQV : JISU : : DJNR : ?

  1. FGQN
  2. HGPQ
  3. HMPS
  4. HGLQ

Answer : 2)

18. Three of the following four letter-cluster are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. SKLV
  2. FNMG
  3. PXWQ
  4. BKJC

Answer : 1)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *