SSC CGL- 2018- 7-June – English Language

SSC CGL- 2018

SSC CGL- 2018- 7-June – English Language

1. Fill in the blank with the most appropriate word.

The old man wished to donate his ______ wealth for the upliftment of the downtrodden.

1. eminent
2. immense
3. intense
4. elusive

Answer : 2)

2. Select the most appropriate antonym of the given word.

TRANSIENT

1. stationary
2. permanent
3. celestial
4. temporal

Answer : 2)

3. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.

The heavy losses in business came like a bolt from the blue. 
   
1. an ominous warning
2. a thunderstorm
3. a windfall
4. an unexpected disaster

Answer : 4)

4. Select the correct passive form of the given sentence. 

Some people believe that discipline means blind submission to authority.    

1. It has been believed by some people that discipline means blind submission to authority.
2. It was believed by some people that discipline meant blind submission to authority.
3. It is believed by some people that discipline means blind submission to authority.
4. It is belief by some people that discipline means blind submission to authority.

Answer : 3)

5. Select the correctly spelt word.  
  
1. corigible
2. concious
3. complascent
4. contemptible

Answer : 4)

6. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

If so many catches had not being dropped, we would have won the match.    

1. had not being dropped
2. won the match
3. If so many catches
4. we would have

Answer : 1)

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

There was still a light on in Mo’s room. He often stayed (1)______ reading late into the night. Meggie had (2)______ her love of books from him. When she (3)______ refuge with him from a bad dream, nothing could lull (4)______back to sleep better than Mo’s calm breathing (5)______ her and the sound of the pages turning.

7. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.    

1. out
2. away
3. for
4. up

Answer : 4)

8. Select the most appropriate option to fill in blank No.2.    

1. extracted
2. gained
3. procured
4. inherited

Answer : 4)

9. Select the  most appropriate option to fill in blank No.3    

1. takes
2. has taken
3. took
4. will take

Answer : 3)

10. Select the most appropriate option to fill in blank No.4    

1. his
2. it
3. her
4. them

Answer : 3)

11. Select the most appropriate option to fill in blank No.5.    

1. beside
2. behind
3. against
4. around

Answer : 1)

12.  Given below  are four jumbled sentences.  Select the option that gives their correct order. 

A. Only the fittest creatures can survive while competing for food.
B. Why do some species survive and others become extinct?
C. His answer was that there is ceaseless struggle for life among all creatures.
D. This was the question that Darwin asked himself.

1. BDCA
2. ABDC
3. BCDA
4. ADCB

Answer : 1)

13. Fill in the blank with the most appropriate word.

The committee members were in ______ over the budget for the function.

1. difference
2. descent
3. deference
4. dissent

Answer : 4)

14. Select the most appropriate antonym of the given word.

LIBERTY

1. slavery
2. freedom
3. autonomy
4. reservation

Answer : 1)

15. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.

He kicked up a row when he was denied entry to the amusement park.    

1. waited in a queue
2. cried with sorrow
3. created a fuss
4. kicked the guard

Answer : 3)

16. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

Each of the girls have given an impressive dance performance.    

1. Each of the girls
2. an impressive
3. dance performance
4. while pursuing momentary pleasures.


Answer : 4)

17. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.

Let us not neglect important aspects of life although pursue momentary pleasures.  
 
1. No improvement
2. by pursued moment pleasures.
3. while pursuing momentary pleasures.
4. through pursued in momentary pleasures.

Answer : 4)

18.  Select one word substitution for the given words.

A trade that is prohibited by law

1. illusive
2. incredible
3. inapt
4. illicit

Answer : 4)

19. Select the most appropriate synonym of the given word.

RETICENT

1. confident
2. garrulous
3. silent
4. extrovert

Answer : 3)

20. Select the most appropriate synonym of the given word.

FURY

1. anger
2. sorrow
3. fright
4. cruelty

Answer : 4)

21. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.

We must endeavour to increase women’s access for education also employment.    

1. access in education also employment
2. access to education and employment
3. excess to education or employment
4. No improvement

Answer : 2)
SSC CGL- 2018- 7-June – English Language

22. Select the correct active form of the given sentence. 

The hunchback was being laughed at by everyone.

1. Everyone is laughing at the hunchback.
2. Everyone laughs at the hunchback.
3. Everyone laughed at the hunchback.
4. Everyone was laughing at the hunchback.

Answer : 4)

23. Select one word substitution for the given words.

To give up the throne

1. abdicate
2. consign
3. usurp
4. bequeath

Answer : 1)

24. Given below are four jumbled sentences.  Select the option that gives their correct order. 

A. What can we do to avoid anger and provocation?
B. Anger and tension are prevalent due to conflicts arising out of these differences.
C. The society is full of people who think and act differently.
D. We need to develop in ourselves the capacity for conversion to turn negative experiences into positive thinking.

1. ABDC
2. CBAD
3. ACBD
4. CADB

Answer : 2)

25. Select the correctly spelt word.    

1. apearance
2. abundance
3. attendence
4. arrogance

Answer : 2)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *