SSC CGL- 2018- 4-June -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 4-June -Reasoning Ability

  1. In a code language, VICTORY is written as CIVSYRO. How will TRAITOR be written as in that language?
  1. RTAJORT
  2. RATHORT
  3. ARTJOTR
  4. ARTHROT

Answer : 4)

2. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.

(9, 35, 16)

  1. (16, 50, 64)
  2. (36, 55, 25)
  3. (81, 65, 36)
  4. (25, 30, 4)

Answer : 2)

3. Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

All rulers are machines
Some machines are costly items.

Conclusions :

  1. Some rulers are costly items
  2. Some costly items are machines
  3. All costly items are machines

1. Only conclusion I follows
2. Only conclusion II and III follow
3. Only conclusion II  follows
4. None of the conclusion follows

Answer : 3)

4. Three of the following four letters-cluster are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. GHIJ
  2. CFIL
  3. MOQS
  4. PSUX

Answer : 4)

5. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair

36 : 84

  1. 21 : 51
  2. 27 : 63
  3. 45 : 95
  4. 57 : 135

Answer : 2)

6. In a family of eight persons, there are two couples, each having two children. B and D are brothers and each has two children. E is the aunt of A, who is the cousin brother of C. C is the sister of H, who is the cousin brother of G. F is the wife of B. How is H related to F ?

  1. Nephew
  2. son-in-law
  3. Brother-in-law
  4. Son

Answer : 1)

7. Select the word pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.

Book : Thesaurus

  1. Tennis : Ball
  2. Reptile : Python
  3. Furniture : Wood
  4. Tree : Forest

Answer : 2)

8. ‘Lawyer’ is related to ‘Justice’ in the same way as ‘Arbitrator’ is related to ‘_______’.

  1. Judgment
  2. Communication
  3. Injustice
  4. Settlement

Answer : 4)

9. Select the set in which the numbers are related in the same as are the numbers of the following set.

(3, 24, 4)

  1. (2, 30, 8)
  2. (12, 84, 4)
  3. (4, 72, 9)
  4. (6, 35, 11)

Answer : 3)

10. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

  1. Buy
  2. Dinner
  3. Market
  4. Vegetables
  5. Cook
  1. 4, 5, 3, 2, 1
  2. 3, 5, 4,1,2
  3. 1, 4, 5, 3,2
  4. 3, 4, 1, 5,2

Answer : 4)

11. Select the combination of the letters that when sequentially placed in the gaps of the given letters series will complete the series.

b_bab_bc_abbb_ba_b

  1. cbabc
  2. cbbcb
  3. bcbab
  4. cbbac

Answer : 2)

12. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.

CEGI : AGEK : : DFHJ : ?

  1. BHFL
  2. CHFI
  3. BDJK
  4. CGIK

Answer : 1)

13. Rs 1,875 is divided among A, B and C in such a way that A’s share is half of the combined share of B and C, and B’s share is one-fourth of the combined share of A and C. By what amount is C’s share more than that of A ?

1. Rs 500
2. Rs 200
3. Rs 225
4. Rs 250

Answer : 4)
SSC CGL- 2018- 4-June -Reasoning Ability

14. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct? 12 – 8 + 12 × 9 ÷ 3 = 9

1. + and ÷
2. + and ×
3. + and –
4. – and ÷

Answer : 1)

15. If DIG is coded as 25 and CUT is codes as 49, then how will KICK be coded as ?

  1. 39
  2. 40
  3. 34
  4. 43

Answer : 1)

16. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

  1. 126
  2. 254
  3. 189
  4. 217

Answer : 2)

17. Which number will replace the question mark (?) in the following series ?

3, 7, 16, 35, ?, 153

  1. 63
  2. 78
  3. 74
  4. 84

Answer : 3)

18. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Groundnut
  2. Cumin
  3. Fennel
  4. Mustard

Answer : 1)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *