SSC CGL- 2018- 4-June – Quantitative Aptitude

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 4-June – Quantitative Aptitude

1.  A solid cube of volume 13824 cm³ is cut into 8 cubes of equal volumes. the ratio of the surface area of the original cube to the sum of the surface areas of three of the smaller cubes is :

  1. 2 : 3
  2. 8:3
  3. 4:3
  4. 2 : 1

Answer : 3)

2. If decreasing 120 by x% gives the same result as increasing 40 by x%, then x% of 210 is what percent less than (x + 20)% of 180 ?

  1. 33 1/3
  2. 18
  3. 20
  4. 16 2/3

Answer : 4)

3. The ratio of the efficiencies of A, B and C is 2 : 5 : 3. Working together, they can complete a work in 27 days. B and C together can complete 4 9 the part of that work in:

  1. 27 days
  2. 15 days
  3. 24 days
  4. 17 1/7 days

Answer : 2)

4. If x2 + x-4 = 194, x > 0, then the value of (x – 2)² is

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 6

Answer : 3)

5. If x + y + z = 19, x² + y² + z² = 133 and xz = y², then the difference between z and x is

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer : 3)

6. In ∆ABC, F and E are the points on sides AB and AC, respectively, such that FE || BC and FE divides the triangle in two parts of equal area. If AD ⊥ BC and AD intersects FE at G, then GD : AG = ?

  1. √2: 1
  2. (√2 − 1) : 1
  3. 2√2 : 1
  4. (√2 + 1) ∶ 1

Answer : 2)

7. If (5√5x3 − 81√3y3 ) ÷ (√5x − 3√3y) = (Ax² + By² + Cxy), then the value of (6A + B – √15C) is

  1. 9
  2. 10
  3. 15
  4. 12

Answer : 4)

8. If 4 – 2 sin²θ – 5 cosθ = 0, 0° < θ < 90°, then the value of sinθ + tanθ is :

  1. 3√2 /2
  2. 3√3/2
  3. 3√2
  4. 2√3

Answer : 2)

9. In a ∆ABC, the bisectors of ∠B and ∠C meet at point O, inside the triangle. If ∠BOC = 122°, then the measure of ∠A is :

  1. 64°
  2. 62°
  3. 72°
  4. 68°

Answer : 1)

10. The ratio of the ages of A and B, four years ago, was 4 : 5. Eight years from now, the ratio of the ages of A and B will be 11 : 13. What is the sum of their present ages ?

  1. 80 yrs
  2. 96 yrs
  3. 72 yrs
  4. 76 yrs

Answer : 1)

11. In a circle of radius 10 cm, with centre O, PQ and PR are two chords each of length 12 cm. PO intersects chord QR at the points S. The length of OS is:

  1. 2.8 cm
  2. 2.5 cm
  3. 3.2 cm
  4. 3 cm

Answer : 1)

12. If sinθ= p2−1 / p2+1 , then cosθ is equal to

  1. 2p/1+p2
  2. p/p2-1
  3. p/1+p2
  4. 2p/p2-1

Answer : 1)

13. 2 + tan 2θ + cot 2θ / secθ cosecθ is equal to

  1. cotθ
  2. cosθsinθ
  3. tanθ
  4. secθcosecθ

Answer : 4)

14. After giving two successive discounts, each of x%, on the marked price of an article, total discount is Rs 259.20. if the marked price of the article is Rs 720, then the value of x is :

  1. 18
  2. 20
  3. 24
  4. 25

Answer : 2)

15. A circle is inscribed in a triangle ABC. It touches the sides AB, BC and AC at the points R, P and Q respectively. If AQ = 4.5 cm, PC = 5.5 cm and BR = 6 cm, then the perimeter of the triangle ABC is

1. 30.5 cm
2. 28 cm
3. 32 cm
4. 26.5 cm

Answer : 3)
SSC CGL- 2018- 4-June – Quantitative Aptitude

16. The value of 2 × 3 ÷ 2 of 3 × 2 ÷ (4 + 4 × 4 ÷ 4 of 4 – 4 ÷ 4 × 4) is :

  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 8

Answer : 2)

17. A person sold an article at a loss of 15%. had he sold it for Rs 30.60 more, he would have gained 9%. To gain 10%, he should have sold it for

1. Rs 140.25
2. Rs 132
3. Rs 130
4. Rs 128.40

Answer : 1)

18. The average of twelve numbers is 42. The average of the last five numbers is 40, and that of the first four numbers is 44. The 6th number is 6 less than the fifth and 5 less than the 7th number. The average of the 5th and the 7th numbers is

  1. 44
  2. 43
  3. 44.5
  4. 43.5

Answer : 3)

19. If a nine-digit number 985x3678y is divisible by 72, then the value of (4x – 3y) is

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer : 2)

20. A sum amounts to Rs 8,028 in 3 yrs and to Rs 12,042 in 6 yrs at a certain rate percent per annum, when the interest is compounded yearly. The sum is :

1. Rs 5,352
2. Rs 5,235
3. Rs 5,325
4. Rs 5,253

Answer : 1)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *