SSC CGL- 2018- 4-June – General Awareness

SSC CGL- 2018

SSC CGL- 2018- 4-June – General Awareness

  1. ‘ Thoda’ a sport dance belongs to which of the following states?

    1. Sikkim
    2. Haryana
    3. Himachal Pradesh
    4. Andhra Pradesh

    Answer : 3)
  2. Which country was the first to implement Goods and Services Tax (GST)?

    1. France
    2. Germany
    3. Canada
    4. USA

    Answer : 1)
  3. The Tata Iron and Steel company (TISCO) was established by Dorabji Tata in:

    1. 1911
    2. 1907
    3. 1913
    4. 1919

    Answer : 2)
  4. Who was the first female Director General of Police in Puducherry?

    1. Kiran Bedi
    2. Kanchan Choudhary
    3. Sundari Nanda
    4. Aswathy Tonge

    Answer : 3)
  5. Which gas in its solid state is also known as dry ice?

    1. Carbon dioxide
    2. Hydrogen
    3. Nitrogen
    4. Oxygen

    Answer : 1)
  6. The Malimath Committee Report deals with:

    1. judicial delays
    2. stock market reforms
    3. textile sector reforms
    4. criminal justice system reforms

    Answer : 4)
  7. The Indian National Association was established in 1876 by ______ in Calcutta.

    1. V K Chiplunkar
    2. Anand Mohan Bose
    3. Sisir Kumar Ghosh
    4. Badruddin Tyabji

    Answer : 2)
  8. Which of the following places was ruled by the Wadiyar dynasty?

    1. Guwahati
    2. Patna
    3. Jabalpur
    4. Mysore

    Answer : 4)
  9. Which of the following elements is a metalloid?

    1. Silicon
    2. Bismuth
    3. Tin
    4. Phosphorus

    Answer : 1)
  10. Methyl propane is an isomer of:

    1. n-pentane
    2. n-butane
    3. n-propane
    4. n-hexane

    Answer : 2)
  11. Name the first ever judge of the Supreme Court against whom the motion of impeachment was introduced into Parliament in Independent India.

    1. Justice Mahajan
    2. Justice Subba Rao
    3. Justice Viraswami
    4. Justice Ramaswami

    Answer : 4)
  12. Sundari, a well known species of trees, is found in:

    1. tropical deciduous forests
    2. mangrove forests
    3. Himalayan mountains
    4. tropical rainforests

    Answer : 2)
  13. Which of the following is mined in the Badampahar mines of Odisha?

    1. Bauxite
    2. Dolomite
    3. Azurite
    4. Hematite

    Answer : 4)
    SSC CGL- 2018- 4-June – General Awareness
  14. Which queen died fighting Mughal armies while defending Garha Katanga in 1564?

    1. Rani Durgavati
    2. Rani Ahilyabai
    3. Rani Rudrambara
    4. Rani Avantibai

    Answer : 1)
  15. Who attacked and looted the famous Somnath temple in 1026 AD?

    1. Mahmud of Ghazni
    2. Muhammad Ghori
    3. Nadir Shah
    4. Genghis Khan

    Answer : 1)
  16.  The property of catenation is predominant in_______.

    1. silicon
    2. nitrogen
    3. sulphur
    4. carbon

    Answer : 4)
  17. The ____ edition of the India-Indonesia coordinated patrol (IND-INDO CORPAT) held from 19 March to 4th April 2019 was inaugurated at Port Blair, Andaman and Nicobar Islands.

    1. 23rd
    2. 45th
    3. 33rd
    4. 42nd

    Answer : 3)
  18. The lone gold medal for India was won by ____________ at the 38th GeeBee Boxing Tournament held at Helsinki, Finland.

    1. Naveen Kumar
    2. Kavinder Singh Bisht
    3. Shiva Thapa
    4. Mohammed Hussamuddin

    Answer : 2)

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *