SSC CGL- 2018- 4-June – English Language

SSC CGL- 2018

SSC CGL- 2018- 4-June – English Language

1. Select the synonym of the given word.
COERCE

1. cajole
2. pressurize
3. enchant
4. leave 

Answer : 2)

2. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.


A. An environmental group performed a necropsy on the animal and found about 40 kilograms of plastic, including grocery bags and rice sacks.
B. A 4.7-metre long whale died on Saturday in Phillipines where it was stranded a day earlier.
C. “It’s very disgusting and heartbreaking,” he said. “We’ve done necropsies on 61 dolphins and whales in the last 10 years and this is one of the biggest amounts of plastic we’ve seen.”
D. “The animal died from starvation and was unable to eat because of the trash filling its stomach,” said Darrell Blatchley, Director of D’ Bone Collector Museum Inc..


1. BACD
2. ABCD
3. DABC
4. BADC

Answer : 4)

3. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement. If you park your car here, the traffic police has fined you.


1. fine you
2. will fine you
3. fined you
4. No improvement

Answer : 2)

4. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
At daggers drawn


1. deceiving somebody
2. bitterly hostile
3. without hope
4. friendly with each other

Answer : 2)

5. Select the most appropriate word to fill in the blank.

Around sixty bands in colourful ______ took part in the Notting Hill Carnival.

1. clothings
2. apparels
3. costumes
4. dressing

Answer : 3)

6. Select the antonym of the given word.
SCARCE


1. plentiful
2. few
3. seldom
4. scanty

Answer : 1)

7. Select the correct active form of the given sentence.
Every passing vehicle was being thoroughly checked by the guards.


1. The guards have thoroughly checked every passing vehicle.
2. Every passing vehicle were thoroughly checking the guards.
3. The guards were thoroughly checking every passing vehicle.
4. The guards have been thoroughly checking every passing vehicle.

Answer : 3)

8. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
We had to decline several orders in case that the production was held up due to labour strike.


1. the production was held up
2. due to labour strike
3. We had to decline
4. in case that

Answer : 4)

9. Select the word which methe same as the group of words given.
A student who idly or without excuse absents himself/hersef from school


1. vagrant
2. truant
3. itinerant
4. migrant

Answer : 2)

10. Select the wrongly spelt word.


1. expire
2. explicit
3. explode
4. exploite

Answer : 4)

11. Select the wrongly spelt word.


1. career
2. callous
3. calander
4. carriage

Answer : 3)

12. Select the word which methe same as the group of words given.
A person, animal or plant much below the usual height


1. witch
2. dwarf
3. wizard
4. creature

Answer : 2)

13. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.


A. The cafe’s owner says he’s interested in conservation, and hopes customers will realise the animals are worth saving, even though they often have a bad reputation.
B. None of them are venomous, meaning customers can get up close and personal with the reptiles.
C. Here you sip your drink in the company of 35 snakes.
D. This cafe, which has just opened in Tokyo, is not for the faint-hearted.


1. DCBA
2. ABDC
3. DBCA
4. ABCD

Answer : 1)

14.  In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Cyclone Idai killed at least 157 people in Zimbabwe and Mozambique although it tore across Southern Africa.


1. although
2. at least 157 people
3. Cyclone Idai killed
4. it tore across

Answer : 1)

15. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement.


The workers of this textile factory demand higher wages for a long time.
1. demanded higher wages
2. has demanded higher wages
3. No improvement
4. have been demanding higher wages

Answer : 4)

16. Select the most appropriate option for blank No. 1.


1. that
2. these
3. this
4. those

Answer : 4)

17. Select the most appropriate option for blank No. 2.


1. the
2. one
3. an
4. a

Answer : 4)

18. Select the most appropriate option for blank No. 3.


1. likely
2. alike
3. similarly
4. same

Answer : 2)

19. Select the most appropriate option for blank No. 4.


1. mistakes
2. blunder
3. oversight
4. guffaws

Answer : 1)
SSC CGL- 2018- 4-June – English Language

20. Select the most appropriate option for blank No. 5.


1. signifying
2. particular
3. meticulous
4. important

Answer : 2)

21. Select the synonym of the given word.
CHRONIC


1. common
2. persistent
3. temporary
4. ordinary

Answer : 2)

22. Select the correct passive form of the given sentence.
Do not buy medicines without the doctor’s prescription.


1. Medicines should not be bought without the doctor’s prescription.
2. Medicines need not be bought without the doctor’s prescription
3. Medicines might not be bought without the doctor’s prescription
4. Medicines could not be bought without the doctor’s prescription

Answer : 1)

23. Select the most appropriate word to fill in the blank.
His company has the ______ of producing the best cricket balls in the country.


1. brand
2. position
3. reputation
4. opinion

Answer : 3)

24. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

To play ducks and drakes

1. to use recklessly
2. to act cleverly
3. to change places
4. to be friendly

Answer : 1)

25. Select the antonym of the given word.
EXPANSION


1. augmentation
2. extension
3. compression
4. inflation

Answer : 2)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *