SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-2 -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-2 -Reasoning Ability

  1. Which letter-cluster will replace the question mark in the following series ?

PRT, TVX, ? , BDF, FHJ

  1. YZB
  2. XZB
  3. XAB
  4. XZC

Answer : 2)

2. ‘Valuable’ is related to ‘Precious’ in the same way as ‘Dry’ is related to ‘______’.

  1. Farm
  2. Arid
  3. Wet
  4. Rough

Answer : 2)

3. Three of the following four letter-cluster are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. BDGKP
  2. SUXBG
  3. OQTXC
  4. JLKRW

Answer : 4)

4. Which letter will replace the ? in the following series?

P,U,R,W,T,?,V,A,X

  1. Z
  2. W
  3. Y
  4. X

Answer : 3)

5. Three of the following four number-pairs are alike in a certain way and one is different. Pick the number pair that is different from the rest.

  1. 7 : 51
  2. 8 : 66
  3. 13 : 171
  4. 10 : 98

Answer : 4)

6. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.

Dermatology : Skin

  1. Cardiology : Angiography
  2. Orthopaedics : Bones
  3. Paediatrics : Lungs
  4. Medicine : Treatement

Answer : 2)

7. Select the missing number from the given options.

827?
723
957
  1. 16
  2. 25
  3. 36
  4. 64

Answer : 4)

8. The sum of the current ages of Asma and her daughter is 80 years. 10 years from now.Asma’s age will be one-fourth of her grandfather’s age. What is Asma’s current age?

  1. 10
  2. 16
  3. 20
  4. 12

Answer : 1)

9. Which two signs should be interchanged to make the following equation correct?

24 / 12 – 6 * 6 + 2 = 18

  1. * and +
  2. + and –
  3. + and /
  4. / and *

Answer : 3)

10. Arrange the following words in the meaningful and logical order ?

1. Hunger
2. Cry
3. Feeding
4. Child
5. Sleep
6. Mother

1. 4, 1, 2, 6, 3, 5
2. 4, 1, 2, 3, 5, 6
3. 4, 1, 3, 6, 5, 2
4. 5, 4, 2, 6, 3, 1

Answer : 1)

11. A + B means ‘A is the brother of B
A – B means ‘A is wife of B’
A * B means ‘A is the daughter of B’
A / B means ‘A is the father of B’

If P + S * Q * R – T / V / U, then how is T related to P?

  1. Paternal grandmother
  2. Maternal grandmother
  3. Maternal grandfather
  4. Paternal grandfather

Answer : 3)

12. Which number will replace the ? in the following series?

118, 129, 141, 154, 168, ?

  1. 183
  2. 182
  3. 181
  4. 184

Answer : 1)

13. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to number.

7 : 344 : : 11 : ?

  1. 122
  2. 1332
  3. 1331
  4. 121

Answer : 2)

14. In a code language, ARDOUS is written as 1184152119. How will SYSTEM be written as in that language ?

  1. 19251921513
  2. 18251820513
  3. 19251920513
  4. 19251920514

Answer : 3)

15 . Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Nose
  2. Ears
  3. Eyes
  4. Throat

Answer : 4)

16. In a code language INFORMATIVE is written as ROFNILEVITA. How will SUPERFICIAL be written as in that language?

  1. LAICIGREPUS
  2. REPUSGLAICI
  3. REPUSELAICI
  4. USEPRFICAIL

Answer : 3)

17. Select the missing number from the given options.

6449?
12174
20248


1. 25
2. 12
3. 36
4. 16

Answer : 4)
SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-2 -Reasoning Ability

18. Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

All postcards are envelopes
No envelope is a paper

Conclusions :

I. Some envelopes are postcards.
II. No paper is an envelope
III. No postcard is a paper

  1. Only conclusions I and III follow
  2. All conclusion follow
  3. Only conclusion I and II follow
  4. Only conclusions II and III follow

Answer : 2)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *