SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-1 -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-1 -Reasoning Ability

  1. Select the option that is related to the third number in the same as the second number is related to the first number.

9 : 90 : : 12 : ?

  1. 150
  2. 160
  3. 152
  4. 156

Answer : 4)

2. Which two sign should be inter changed to make the following  equation correct ?

4 × 5 – 24 ÷ 12 + 8 =14

  1. + and –
  2. × and +
  3. + and ÷
  4. ÷ and  ×

Answer : 1)

3. Select the missing number from the below options.

9118
683
4557?
  1. 55
  2. 54
  3. 53
  4. 52

Answer : 1)

4. In a code language YOGHURT is written as 251578211820. How will DEVELOP be written as in that language ?

  1. 45225111516
  2. 45225121515
  3. 45215121516
  4. 45225121516

Answer : 4)

5. A + B means ‘A is sister of B’
A – B means ‘A is the brother of B’
A * B means ‘A is the mother of B’
A ÷ B means ‘A is father of B’

If V + S * Q – P ÷ T + R * U, then how is R is related to S ?

  1. Grand-daughter
  2. Daughter
  3. Grandson
  4. Maternal grandmother

Answer : 1)

6. ‘Political Science’ is related to ‘Social Science’ in the same way as ‘Chemistry’ is related to ______.

  1. Elements
  2. Science
  3. Humanities
  4. Equation

Answer : 2)

7. Which letter cluster will replace the ? in the following series ?

FKP , HNT, JQX, LTB, ?

1. NWG
2. NXF
3. MWF
4. NWF

Answer : 4)

8. Three of the following four number pairs are alike in a certain way and one is different. Pick the number pair that is different from the rest.

  1. 5 : 24
  2. 11 : 120
  3. 13 : 170
  4. 7 : 48

Answer : 3)

9. Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

All Drums are sticks
Some drums are boxes

Conclusion :

I. Some boxes are sticks
II. Some sticks are drums
III. All sticks are drums

  1. All the conclusion follows
  2. Conclusion I and II follows
  3. Conclusion II and II follows
  4. Conclusion I and III follows

Answer : 2)

10. In a code language PERMANENT is written as EPMRBENTN. How will TECHNICAL be written as in that language?

  1. ETHCOCILA
  2. TEHCOCIAL
  3. ETCHOCILA
  4. ETHCPCILA

Answer : 1)

11. Which letter will replace the ? in the following series ?

X, R, ?, I, F, D, C

  1. O
  2. N
  3. Q
  4. M

Answer : 4)

12. Which number will replace the ? in the following series

115, ?, 134, 145, 157, 170

  1. 125
  2. 122
  3. 127
  4. 124

Answer : 4)

13 . Select the word pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair .

Suitcase : cloak Room

  1. Money : Bank
  2. Chair : Furniture
  3. Salary : Credit
  4. Bag : Luggage

Answer : 1)

14. Select the missing number from the below options.

11178
16364
1523?
  1. 11
  2. 12
  3. 10
  4. 14

Answer : 3)

15. Arrange the following words in a logical and meaningful order

1. Writing
2. Book
3. Seller
4. Idea
5. Feedback
6. Reader

1. 4, 1, 2, 6, 3, 5
2. 4, 1, 2, 3, 6, 5
3. 4, 1, 2, 6, 5 ,3
4. 4, 1, 3, 6, 5, 2

Answer : 2)
SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-1 -Reasoning Ability

16. Three of the following four-letter cluster are alike in a certain way and on is different. Pick the odd one out.

1. PQTXC
2. GHKOT
3. JKNRV
4. UVYCH

Answer : 3)

17. Three of the following four words are alike in a certain way and on is different. Pick the odd one out.

  1. Deliberate
  2. Examine
  3. Inquire
  4. Explore

Answer : 1)

18. The sum of the current ages of Vishal and Armaan is 70 years. 5 years ago, Vishal was twice as old as Armaan. What is Armaan’s current age?

  1. 45
  2. 25
  3. 20
  4. 10

Answer : 2)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *