SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-1 – Quantitative Aptitude

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-1 – Quantitative Aptitude

  1. Two articles are sold for Rs. 4956 each. On one, the seller gains 18% and on  the other he loses 16%. What is his overall gain or loss percent to nearest one decimal place.
  1. 1.9 % loss
  2. 1.9 % gain
  3. 2.1 % loss
  4. 2.1 % gain

Answer : 1)

2. If tan 4θ = cot(40° – 2 θ), then θ is equal to :

  1. 35°
  2. 20°
  3. 30°
  4. 25°

Answer : 4)

3. If cos θ = 4 / 5 , then sin2 θ cos θ + cos2 θ sin θ is equal to :

  1. 84 / 125
  2. 16 / 25
  3. 14 / 25
  4. 82 / 125

Answer : 1)

4. The difference between compound interest and simple interest on Rs. x at 12% per annum for 2 years is Rs. 43.20. What is the value of x?

  1. 2500
  2. 2400
  3. 2800
  4. 3000

Answer : 4)

5. What is the value of x so that the seven digit number 91876×2 is divisible by 72?

  1. 2
  2. 3
  3. 5
  4. 7

Answer : 2)

6. Chord AB and CD of a circle intersect at a point P inside the circle. If AB = 10cm, AP = 4cm and PC = 5cm, then CD is equal to :

  1. 9.8cm
  2. 7.8cm
  3. 4.8cm
  4. 6.8cm

Answer :  1)

7. A train without stoppage travels with the average speed of 80km/h and with stoppage, it travels with an average speed of 64km/h. For how many minutes does the train stop on an average per hour ?

  1. 10
  2. 14
  3. 8
  4. 12

Answer : 4)

8. If √x + 1 / √x = 2√2, then x2 + 1 / x2 is equal to :

  1. 64
  2. 34
  3. 36
  4. 32

Answer : 2)

9. In a circle with a center O, AB is diameter and CD is a chord such that ABCD is a trapezium. If angle BAC = 28°, then angle CAD is equal to :

  1. 32°
  2. 28°
  3. 34°
  4. 62°

Answer : 3)

10. The radii of the two circular faces of the frustum of a cone of height 21cm are 5cm and 3cm.What is the volume in cm3

  1. 1078
  2. 1025
  3. 1058
  4. 1020

Answer : 1)

11. An article sold for Rs. 547.40 after successive discounts of 30% and 15%. What is the marked price of the article ?

  1. 960
  2. 940
  3. 920
  4. 900

Answer : 3)

12. The value of : 3.8 +  (8.2 / 4.1 * 2 ) – 4* 3 / 1.2

  1. -1.2
  2. 2.2
  3. 1.2
  4. – 2.2

Answer : 4)

13. In a class of 60 students 40% are girls. The average weight of the boys is 62 kg and that of girls is 55 kg. What is the average weight of the whole class ?

  1. 58.8
  2. 59
  3. 58.6
  4. 59.2

Answer : 4)

14. A is 50% more efficient than B and C is 40% less efficient than B. Working together, they can complete a task in 20 days. In how many days will C alone complete 30% of task?

  1. 29
  2. 31
  3. 33
  4. 35

Answer : 2)

15. If  a+ b + c = 6 and ab + bc + ca = 5, then a3+ b3  + c3 – 3 abc is equal to :

  1. 126
  2. 98
  3. 108
  4. 116

Answer : 1)
SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-1 – Quantitative Aptitude

16. If a : b = 2 : 3, then (5a – 2b )  : (5a + 2b) is equal to :

  1. 1 : 4
  2. 3 : 7
  3. 1 : 3
  4. 2 : 7

Answer : 1)

17. The price of sugar is increased by 17%. A person wants to increase his expenditure by 7% only. By what percentage, correct to one decimal place, should he reduce his consumption.

  1. 8.5%
  2. 8.3%
  3. 8.7%
  4. 8.1%

Answer : 1)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *