SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-1 – General Awareness

SSC CGL- 2018

SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-1 – General Awareness

  1. A substantial increase in capital expenditure or revenue deficit leads to ______.    

    1. Fiscal Deficit
    2. Revenue Deficit
    3. Primary Deficit
    4. Budgetary Deficit

    Answer : 1)
  1. Who was the last ruler of the Vaghela Dynasty of Gujarat after whose defeat the kingdom was passed to Alauddin Khilji?    

    1. Arjuna Deva
    2. Karandev
    3. Rama
    4. Saranga Deva

    Answer : 2)
  1. What is the dominant chemical present in detergent powder?    

    1. Hydrochloric acid
    2. Sodium carbonate
    3. Sodium alkyl sulphate
    4. Calcium carbonate

    Answer : 2)
  1. What was India’s rank among 156 countries in the Global Happiness Index 2019?  
      
    1. 137th
    2. 124th
    3. 132nd
    4. 140th

    Answer : 4)
  1. What effect will a decrease in demand and an increase in supply have on equilibrium price?    

    1. Equilibrium price will fall
    2. Sometimes price will rise and sometimes it will fall
    3. Equilibrium price will be constant
    4. Equilibrium price will rise

    Answer :  1)

6. Which of the following is the highest     mountain peak in Maharashtra?    

1. Anjaneri
2. Salher
3. Taramati
4. Kalsubai Shikhar

Answer : 4)

7.  In the year _________, the Maratha Empire ceased to exist with the surrender of the Marathas to the British, ending the Third Anglo-Maratha War.    

1. 1806
2. 1792
3. 1811
4. 1818

Answer :  4)

8. Which state of India has the longest mainland coastline?  
  
1. Odisha
2. Kerala
3. Maharashtra
4. Gujarat

Answer : 4)

9. Which Indian badminton player was runner- up at the 2019 Swiss Open tournament?

1. Parupalli Kashyap
2. Sai Praneeth
3. Kidambi Srikanth
4. Chetan Anand

Answer : 2)

10. Dashain’ is the grandest festival of ______.    

1. Sri Lanka
2. Bangladesh
3. Nepal
4. Bhutan

Answer : 3)

11. Which Indian batsman was the first to hit six consecutive sixes in first-class cricket?  
 
1. Sachin Tendulkar
2. Ravi Shastri
3. Sunil Gavaskar
4. Virat Kohli

Answer : 2)

12. To which of the following Indian  states does the tribe of ‘Nyishi’ belong?    

1. Chhattisgarh
2. Tamil Nadu
3. Bihar
4. Arunachal Pradesh

Answer : 4)

13. _____ has been established as the annual ‘International Day of Happiness’.  
 
1. 15th January
2. 23rd February
3. 31st March
4. 20th March

Answer : 4)

14. Which of the following Indian film-makers was given the title of ‘Ambassador of Interlaken’ in 2011 at Switzerland?    

1. Subhash Ghai
2. Yash Johar
3. Raj Kapoor
4. Yash Chopra

Answer : 4)

15. Which of the following is called the ‘popular chamber’?    

1. Lok Sabha
2. State Assembly
3. Rajya Sabha
4. Gram Sabha

Answer : 1)

16. Who is the author of the book ‘India Shastra: Reflections on the Nation in our Time’?  
 
1. Shashi Tharoor
2. Manmohan Singh
3. A P J Abdul Kalam
4. Narendra Modi

Answer : 1)

17. Which of the following countries is the largest producer of wheat in the world?    

1. Bangladesh
2. India
3. Myanmar (Burma)
4. China

Answer : 4)

18. During World War II, the Battles of Kohima  and Imphal were fought in the year _____.    

1. 1944
2. 1943
3. 1942
4. 1945

Answer :  1)

19. Name the tissue that transports food to various parts of a plant.    

1. Sclerenchyma
2. Parenchyma
3. Phloem
4. Xylem

Answer : 3)
SSC CGL- 2018- 12-June-Shift-1 – General Awareness

20. _____ is well-known for the golden beautification of the Harmandir Sahib Gurdwara in Amritsar, famously known as the Golden Temple.    

1. Charat Singh
2. Maha Singh
3. Ranjit Singh
4. Duleep Singh

Answer : 3)

21. Rajat has hypermetropia. What type of lens will the ophthalmologist recommend to correct his vision?    

1. Progressive
2. Bifocal
3. Convex
4. Concave

Answer : 3)

22. The term ‘Dolphin Kick’ is associated with which sport?
    
1. Cricket
2. Football
3. Swimming
4. Rugby

Answer : 3)

23. Which article of the Constitution of India provides that each Indian state will have a governor?    

1. Article 154
2. Article 153
3. Article 152
4. Article 151

Answer : 2)

24. What is the distinctive characteristic of ‘marsupials’?  
  
1. They migrate from one place to another
2. They hibernate in winter
3. They carry young ones in pouches
4. They lay eggs

Answer : 4)

25. Blue litmus paper turns ____ on contact with an acidic solution.
    
1. red
2. yellow
3. green
4. brown

Answer : 1)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *