SSC CGL- 2018- 11-June-Shift-3 – Quantitative Aptitude

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 11-June-Shift-3 – Quantitative Aptitude

  1. If secθ = 13 / 5, then tanθ – sinθ + cosθ is equal to :
  1. 118/ 65
  2. 23/13
  3. 124/ 65
  4. 121/ 65

Answer : 4)

2. The radii of the two circular faces of the frustum of a cone of height 14cm are 5cm and 2cm. What is its volume in cm3

  1. 520
  2. 540
  3. 572
  4. 560

Answer : 2)

3. The difference between the compound interest and simple interest on Rs. x at 12% per annum for 2 years is Rs.18. What id the value of x?

  1. 1280
  2. 1300
  3. 1340
  4. 1250

Answer : 4)

4. A train without stoppage travels with an average speed of 80 km/h and with the stoppage, it travels with an average speed of 72 km/h. For how many minutes does the train stop on an average per hour ?

  1. 7
  2. 6
  3. 8
  4. 9

Answer : 2)

5. If a + b = 8 and ab = 22/3, then (a3 + b3) is equal to :

  1. 256
  2. 384
  3. 128
  4. 320

Answer : 1)

6. The value of : 5.8 + (7.4 / 3.7 * 5) – 6 * 2 / 2.5

  1. 11
  2. 12
  3. 9
  4. 10

Answer : 1)

7. For what value of x is the seven digit number 46393×8 divisible by 11 ?

  1. 5
  2. 2
  3. 3
  4. 7

Answer : 3)

8. If a + b + c = 4 and ab + bc + ca = 2, then  a3 + b3+ c3 – 3abc is equal to :

  1. 48
  2. 40
  3. 32
  4. 36

Answer : 2)

9.Ina class of 50 students, 46% are girls and remaining are boys. The average of the boys marks is 58 and that of the girls is 62. What is the average marks of the whole class ?

  1. 60.65
  2. 60.38
  3. 60.12
  4. 59.48

Answer : 4)

10. The value of sin248° + sin242° – sec230° + tan260° is equal to :

  1. 5/3
  2. 7/3
  3. 2
  4. 8/ 3

Answer : 4)

11. The two chords AB and CD of a circle intersect at a point P inside the circle. If AB = 7cm, PC = 2cm and AP = 4cm, then CD is equal to :

  1. 8cm
  2. 5cm
  3. 4cm
  4. 6cm

Answer : 1)

12. Two articles are sold for Rs. 2508 each. On one, there is a gain of 14% and on the other there is loss of 12% What is the overall gain or loss % to nearest one decimal place?

  1. 0.7 % loss
  2. 0.7% gain
  3. 0.5%loss
  4. 0.5% gain

Answer : 1)

13. A is 50% more efficient than B and C is 40% less efficient than B. Working together, they can complete a task in 10 days. In how many days will A alone complete 150% of the task?

  1. 35
  2. 33
  3. 31
  4. 28

Answer :  3)

14. If sin 5θ = cos (50 – 3θ) then θ is equal to :

  1. 20°
  2. 25°
  3. 30°
  4. 15°

Answer : 1)

15. An article is sold for Rs.535.50 after two successive discounts of 25% and 15%. What is the marked price of the article?

  1. 820
  2. 830
  3. 840
  4. 800

Answer : 3)

16. If a : b = 5 : 8 and c : b = 4 : 3, then a : b : c is equal to :

  1. 5 : 6 : 8
  2. 15 : 24 : 28
  3. 15 : 24 : 32
  4. 5 : 8  :  6

Answer : 3)
SSC CGL- 2018- 11-June-Shift-3 – Quantitative Aptitude

17. If √x + 1/ √x = √7, then x3 + 1 / xis equal to :

  1. 120
  2. 140
  3. 130
  4. 110

Answer : 4)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *