SSC CGL- 2018- 11-June-Shift-2 -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 11-June-Shift-2 -Reasoning Ability

  1. Find the missing option from the below option :
62496
728112
1352?
  1. 142
  2. 232
  3. 116
  4. 208

Answer : 4)

  1. Three of the following four letter-cluster are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.
  1. GTXC
  2. HSYB
  3. QJUF
  4. DWKO

Answer : 4)

3. . Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

All humans are parents
All parents are teachers

Conclusion :

  1. Some teacher are parents.
  2. Some teacher are humans.
  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Both the conclusion follows
  4. Either conclusion I or II follows

Answer : 3)

4. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word related to the first word.

Potato : Starch : :  Stevia : ?

  1. Milk
  2. Salt
  3. Sugar
  4. Butter

Answer : 3)

5. Select the term that will come next in the following series.

2, 7, 17, 32, 52, ?

  1. 126
  2. 77
  3. 134
  4. 102

Answer : 2)

6. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

9 : 86 : : 13 : ?

  1. 135
  2. 175
  3. 174
  4. 124

Answer : 3)

7. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Earth
  2. Mars
  3. Metis
  4. Jupiter

Answer : 3)

8. If N = 28 and ORE = 76, the how will you code PALE ?

  1. 76
  2. 68
  3. 19
  4. 72

Answer : 2)

9. In a code language, PAINTER is written as SCLPWGU. How will WRITER be written in the same language?

  1. ZTLVGV
  2. ZTLVHT
  3. ZTLVHU
  4. YTLVHT

Answer : 2)

10. Vishal is three times old than Saksham. After 8 years, he will be two times as old as saksham. After further 8 years, what will be Vishal’s age?

  1. 24 years
  2. 32 years
  3. 48 years
  4. 40 years

Answer : 4)

11. Introducing Rukmani, Vijay said, “She is my wife’s only brothers son’s mother.” How is Rukmani’s husband related to Vihay.

  1. Father-in-law
  2. Brother-in-law
  3. Father
  4. Son

Answer : 2)

12. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?

12 * 8 / 36 + 3 – 6  = 102

  1. + and –
  2. * and +
  3. / and +
  4. / and *

Answer : 3)

13. Find the missing number from the below option:

50319
43116
4221?
  1. 9
  2. 5
  3. 7
  4. 6

Answer : 3)

14. Arrange the following words in logical and meaningful order.

1. Brass
2. Gold
3. Silver
4. Platinum
5. Iron

  1. 2, 1, 5, 3, 4
  2. 5, 4, 3, 2, 1
  3. 5, 1, 3 ,2, 4
  4. 3, 1, 5, 2 ,4

Answer : 3)

15. ‘Stag’ is related to ‘Doe’ in the same way as ‘Bull’ is related to _________.

  1. Cow
  2. Mare
  3. Vixen
  4. Ox

Answer : 1)

16. Select the letter-cluster that will come next in the following series.

GZI, HYJ, IXK, JWL, ?

  1. LVM
  2. KUM
  3. KVM
  4. JVN

Answer : 3)
SSC CGL- 2018- 11-June-Shift-2 -Reasoning Ability

17. Three of the following four number-pairs are alike in a certain way and one different. Pick the odd one out.

  1. 9 – 164
  2. 7 – 126
  3. 11 – 198
  4. 13 – 234

Answer : 1)

18. Select the terms that will replace ? in the following series

K, M, O, ?, S, U, ?, Y

  1. Q, X
  2. R, W
  3. P, W
  4. Q, W

Answer : 4)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *