SSC CGL- 2018- 11-June-Shift-2 – Quantitative Aptitude

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 11-June-Shift-2 – Quantitative Aptitude

  1. In triangle ABC, AD is a median and P is a point on AD such that AP : PD = 3: 4. Then  ar(triangle BPD ) : ar(triangle ABC) is equal to :
  1. 4  :7
  2. 2 : 7
  3. 2 : 5
  4. 1 : 3

Answer : 2)

  1. The difference between the compound interest and simple interest on Rs. x  at 7.5% per annum for 2 years  is Rs. 45. What is the value of x ?
  1. 9000
  2. 8000
  3. 7000
  4. 10000

Answer : 2)

  1. The table below indicates the percentage of the students and the ratio of boys and girls in the various streams of a college. (Total students = 2600)
StreamsCECSITMEEC
% Students20%18%21%22%19%
Boys : Girls3 : 24 : 53 : 46 : 59 : 10

 What is the ratio of students studying in CS and IT?

  1. 11 : 13
  2. 6 : 7
  3. 12 : 13
  4. 9 : 11

Answer : 2)

  1. A is 40% more efficient than B and C is 20% less efficient than B. Working  together, they can complete a task in 20 hours. In how many hours will A alone complete 35% of the task?
  1. 14
  2. 13
  3. 15
  4. 16

Answer : 4)

  1. The table below indicates the percentage of the students and the ratio of boys and girls in the various streams of a college. (Total students = 2600)
StreamsCECSITMEEC
% Students20%18%21%22%19%
Boys : Girls3 : 24 : 53 : 46 : 59 : 10

 What is the ratio of boys and girls in a college ?

  1. 1 : 1
  2. 5 : 6
  3. 7 : 8
  4. 6 : 7

Answer : 1)

  1. In a class of 40 students, 45% are girls and the remaining are boys. If the average of the girls  marks is 54 and that of the boys is 46, what is the average of the whole class?
  1. 49.5
  2. 49.8
  3. 49.6
  4. 49.7

Answer : 3)

  1. The table below indicates the percentage of the students and the ratio of boys and girls in the various streams of a college. (Total students = 2600)
StreamsCECSITMEEC
% Students20%18%21%22%19%
Boys : Girls3 : 24 : 53 : 46 : 59 : 10

If the data about the numbers of girls enrolled in the various streams is represented by a pie-chart, what is the central angle of the sector of representing the number of girls in the ME stream, to the nearest whole degree?

  1. 70°
  2. 72°
  3. 68°
  4. 74°

Answer : 2)

  1. The value of cot2 62° – sec2 28° + cosec2 30° +tan2 60° is equal to :
  1. 16 / 3
  2. 10 / 3
  3. 6
  4.  8

Answer : 3)

  1. If cosec θ = 13 / 12, then sin θ  + cos θ – tan θ is equal to :
  1. 71 / 65
  2. -71 / 65
  3. 139 / 65
  4. 91 / 65

Answer : 2)

  1. An article is sold for Rs. 1680 after two successive discount of 20% and 16%. What is the marked price of the article?
  1. 2200
  2. 2500
  3. 2300
  4. 2400

Answer : 2)

11. The radii of the two circular faces of the frustum of a cone are 5 cm and 4 cm. If the height    of the frustum is 21cm, what is it volume in cm3 ?

  1. 1342
  2. 902
  3. 1056
  4. 638

Answer : 1)

12. In a circle with center O, AB is the diameter and CD is chord such that ABCD is trapezium. If  angle BAC = 18° , then angle CAD is equal to :

  1. 18°
  2. 54°
  3. 36°
  4. 72°

Answer : 2)

13. If (a + b ) = 6 and ab =16 / 3 , then  (a3 + b3) is equal to :

  1. 220
  2. 120
  3. 150
  4. 190

Answer : 2)

14. If a : b  = 2  : 3 and c : b = 5 : 6, then a : b : c is equal to :

  1. 10 : 15 : 18
  2. 6 : 9 : 16
  3. 6 : 9 : 12
  4. 4 : 6 : 5

Answer : 4)

15. If a + b + c = 6 and ab + bc + ca = 4, then a 3 + b3 + c3  -3abc is equal to :

  1. 148
  2. 144
  3. 154
  4. 160

Answer : 2)

16. If sin θ = cos (50° + θ ), then θ is equal to :

  1. 30°
  2. 25°
  3. 20°
  4. 35°

Answer : 3)

17. A train without stoppage travels with an average speed of 72km/h and with stoppage, it travels with an average speed of 60km/h. For how many minutes does the train stop on an average per hour?

  1. 10
  2. 12
  3. 8
  4. 6

Answer : 1)

18. The table below indicates the percentage of the students and the ratio of boys and girls in the various streams of a college. (Total students = 2600)

StreamsCECSITMEEC
% Students20%18%21%22%19%
Boys : Girls3 : 24 : 53 : 46 : 59 : 10

In which stream, is the difference in the percentage of boys and girls minimum ?

  1. EC
  2. MC
  3. CS
  4. IT

Answer : 1)

19. Two chords AB and CD of a circle when produced, meet at a point P outside the circle. If AB = 6cm, PB = 5cm, PD = 4cm, then CD is equal to :

  1. 9.75cm
  2. 7.75cm
  3. 7.5c m
  4. 8.25cm

Answer : 1)

20. If the six digit number 4x573y is divisible by 72 then the value of (x + y ) is:

  1. 4
  2. 6
  3. 8
  4. 9

Answer : 3)
SSC CGL- 2018- 11-June-Shift-2 – Quantitative Aptitude

21. The price of sugar is increased by 17%. A person wants to increase his expenditure by 8 % only. By what percent should he decrease his consumption, nearest to one decimal place?

  1. 7.9%
  2. 8.1%
  3. 7.7%
  4. 8.3%

Answer : 3)

22. Two article are sold for Rs. 5104 each. On one, the seller gains 16% and on the other, he loses 12%. What is his overall gain percent, nearest to two decimal places ?

  1. 0.14%
  2. 0.12%
  3. 0.08%
  4. 0.10%

Answer : 3)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *