SSC CGL- 2018- 11-June -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 11-June -Reasoning Ability

  1. Select the term that will come next in the following series.

OBE, PDH, QFK, RHN, ?

  1. RJQ
  2. SJQ
  3. SJP
  4. SKQ

Answer : 2)

2. Arrange the following words in a logical and meaningful order :

1.Write
2. Publish
3. Author
4. Reader
5. Sale

  1. 3, 2, 1, 5, 4
  2. 4, 3, 1, 2, 5
  3. 1, 3, 2, 5, 4
  4. 3, 1, 2, 5, 4

Answer : 4)

3. At a party number of girls is half the number of boys. After an hour, five boys leave the party and three girls join the party. How many people were present at the party an hour before?

  1. 8
  2. 24
  3. 22
  4. 16

Answer : 2)

4. Select the word pair in which  the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair

Brass : Copper

  1. Solder : Tin
  2. Nickle : Iron
  3. Chromium : Silver
  4. Bronze : Gold

Answer : 1)

5. In a code language, NEDDLE is written as MFDEKF. How will HAMMER be written in the same language ?

  1. GALNDS
  2. GBLNFT
  3. IBLNDS
  4. GBLNDS

Answer : 4)

6. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. NOR
  2. KLJ
  3. FGE
  4. YZX

Answer : 1)

7. Priyank is Akshay’s brother. Sonia is Saksham’s sister. Akshay is Sonia’s son. How is Priyank is related to Sonia.

  1. Son
  2. Nephew
  3. Father
  4. Brother

Answer : 1)

8. Select the word that will replace ? in the following series.

Z, X, V, ? , R, P, ?

  1. S, O
  2. T, O
  3. T, N
  4. S, N

Answer : 3)

9. Select the term that will come next in the following series

57, 62, 31, 36, 18, ?

  1. 34
  2. 23
  3. 36
  4. 19

Answer : 2)

10. Find the missing number from the below option?

172237
232843
16?36
  1. 32
  2. 21
  3. 12
  4. 34

Answer : 2)

11. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. Radium
  2. Uranium
  3. Thorium
  4. Sodium

Answer : 4)

12. Three of the following four numbers-pairs are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. 17-37
  2. 65-101
  3. 49-82
  4. 26-50

Answer : 3)

13. Find the missing number from the below options.

4319
6440
99?
  1. 72
  2. 90
  3. 80
  4. 100

Answer : 2)
SSC CGL- 2018- 11-June -Reasoning Ability

14. Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

All teachers are painters
Some painters are rich

Conclusions:

  1. All painters are teachers
  2. Some rich are not painters
  1. Only conclusion II follows
  2. Either conclusion I or II follows
  3. Neither conclusion I nor II follows
  4. Only conclusion I follows

Answer : 3)

15. If AU = 21and EGG = 245, then how will you code BAKE?

  1. 155
  2. 110
  3. 19
  4. 75

Answer : 2)

16. Select the number that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

2139 : 3246 : : 4262 : _______

  1. 2471
  2. 1461
  3. 2371
  4. 2483

Answer : 1)

17. ‘Cheerful’ is related to ‘sad’ in the same way as ‘Generous’ is related ____

  1. Selfish
  2. Kind
  3. Gloomy
  4. Intelligent

Answer : 1)

18. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct ?

 24 ÷ 8 – 5 × 5 + 3 = 13

  1. × and –
  2. ÷ and ×
  3. × and +
  4. ÷ and +

Answer : 3)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *