SSC CGL- 2018- 11-June – Quantitative Aptitude

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 11-June – Quantitative Aptitude

  1. If tan 4θ = cot (2θ + 30°), then θ is equal to :
  1. 20°
  2. 25°
  3. 10°
  4. 15°

Answer : 3)

2. If √x + 1 / √x = √6, then x2 + 1 / x2 is equal to :

  1. 62
  2. 14
  3. 36
  4. 16

Answer : 2)

3. The radii of two circular faces of the frustum of a cone of height 21cm are 3cm and  2cm respectively. What is the volume of the frustum of the cone in cm3?

  1. 418
  2. 345
  3. 154
  4. 286

Answer : 1)

4. In a circle with center O, AB is the diameter and CD is a chord such that ABCD is a trapezium. If angle BAC = 25°, then angle CAD is equal to :

  1. 65°
  2. 40°
  3. 25°
  4. 45°

Answer : 2)

5. Chords AB and CD of a circle, when produced, meet at a point P outside the circle. If AB = 6cm, CD= 3cm, and PD = 5cm, then PB is equal to :

  1. 6.25 cm
  2. 4 cm
  3. 5 cm
  4. 6 cm

Answer : 2)

6. If cot  θ = 3 / 4 , then sin θ + cos θ – tan θ is equal to :

1. 1 / 15
2. 1 /20
3. 2 / 15
4. – 1 / 20

Answer : 1)

7. If a+b = 5 and ab  = 3, then (a3 + b3)  is equal to :

  1. 65
  2. 70
  3. 80
  4. 75

Answer : 3)

8. A train without stoppage travels with an average speed of 65 km/h and with stoppage, it travels with an average speed of 52 km/h. For how many minutes does the train stop on an average per hour?

  1. 12
  2. 14
  3. 13
  4. 15

Answer : 1)

9. A is 40% more efficient than B and C is 20% less efficient than B. Working together, they can finish a task in 15 days. In how many days, will B alone complete 75% of the task ?

  1. 32
  2. 48
  3. 44
  4. 36

Answer : 4)

10. An article is sold for Rs. 657.90 after successive discount of 15% and 10%. What is the marked price of the article?

  1. 900
  2. 860
  3. 920
  4. 880

Answer : 2)

11. If a+b+c = 8 and ab + bc + ca = 12, then a3 + b3 + c3 – 3abc is equal to :

  1. 192
  2. 224
  3. 144
  4. 400

Answer : 2)

12. The value of sec2 28° – cot2 62° + sin2 60° + cosec2 30° is equal to :

  1. 23/4
  2. 19/4
  3. 7/2
  4. 3

Answer : 1)

13. Two articles are sold for Rs. 10,005 each. On one, the seller gains 15% and on the other, he loses 13%. What is his overall gain or loss percent, correct to two decimal places ?

  1. 0.94% gain
  2. 1.42% gain
  3. 1.42% loss
  4. 0.94% loss

Answer : 4)

14. If a : b = 5 : , then (8a – 5b) : (8a + 5b) is equal to :

  1. 3 : 11
  2. 2 : 5
  3. 3 : 13
  4. 5 : 11

Answer : 4)

15. The average marks of 45 students was found to be 66. If the marks of two students were incorrectly entered 28 and 64 instead of 82 and 46 respectively, then what is the correct average?

  1. 66.6
  2. 66.8
  3. 66.4
  4. 67.2

Answer : 2)

16. The value of : 2.8 + (5.2  /  1.3 * 2) – 6 * 3  / 8 + 2

  1. 10.55
  2. 6.45
  3. 8.45
  4. 4.55

Answer : 1)
SSC CGL- 2018- 11-June – Quantitative Aptitude

17. In triangle ABC, AD is a median and P is a point on AD such that AP : PD = 3 : 4. Then  ar(triangle APB) : ar(triangle ABC) is equal to :

1. 2 : 7
2. 3 : 14
3. 2 : 4
4. 3 : 7

Answer : 2)

18. What is the least value of x such that 517×324 is divisible by 12 ?

  1. 2
  2. 0
  3. 1
  4. 3

Answer : 1)

19. The price of sugar is increased by 22%. A person wants to increase his expenditure by 12% only. By what percent should he decrease his consumption nearest to one decimal place?

  1. 7.8%
  2. 8.2%
  3. 8.6%
  4. 10%

Answer : 2)

20. The difference between the compound interest and simple interest on Rs. x  at 8.5% per annum for 2 years is Rs. 28.90. The value of x is :

1. 4000
2. 3800
3. 4500
4. 3500

Answer : 1)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *