SSC CGL- 2018- 10-June -Reasoning Ability

SSC-CGL 2018

SSC CGL- 2018- 10-June -Reasoning Ability

  1. ‘China’ is related ‘Yuan’ in the same way as ‘Japan’ is related ‘_________’.
  1. Lira
  2. Rand
  3. Sushi
  4. Yen

Answer : 4)

2. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct?

8 ×2 + 5 – 16 ÷ 4= 14

  1. ÷ and
  2. × and –
  3. ÷ and  +
  4. × and +

Answer : 4)

3. Three of the following four numbers- pairs are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. 56 : 49
  2. 104 : 91
  3. 32 : 28
  4. 64 : 54

Answer : 4)

4. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

12 : 68 : : 21 : ?

  1. 79
  2. 49
  3. 119
  4. 117

Answer : 3)

5. Find the missing number from the below given table.

 19  78 20
 25 144 47
 16  ? 13
  1. 58
  2. 76
  3. 29
  4. 96

Answer : 1)

6. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

  1. FILO
  2. QTWZ
  3. KNQT
  4. POWZ

Answer : 4)

7. Nisha and Deepak are a married couple and have a daughter named Tanya. Currently Deepak is 5 year older than nisha and Nisha is thrice the age of Tanya is 10 years old, what was her fathers age at the time of his daughters birth?

  1. 25 years
  2. 25 years
  3. 30 years
  4. 20 years

Answer : 2)

8. Select the option that will come next in the following series.

BOP, DPN, FQL, HRJ, ?

  1. ISH
  2. JSH
  3. ITI
  4. JSI

Answer :  2)

9. Find the missing number from the table given below:

12795
148132
169?
  1. 154
  2. 164
  3. 185
  4. 175

Answer : 4)

10. If EAGER is coded as 51759 then how will CADET be coded?

  1. 34157
  2. 31450
  3. 31457
  4. 31547

Answer : 3)

11. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

  1. Expensive
  2. Costly
  3. Valuable
  4. Big

Answer:  4)

12. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair.

Season : Winter

  1. Month : April
  2. Year : Century
  3. Summer : Autumn
  4. Week : Calendar

Answer:  1)
SSC CGL- 2018- 10-June -Reasoning Ability

13. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

1. Egypt
2. Africa
3. Great Pyramid
4. World
5. Giza

  1. 5, 3, 1, 2, 4
  2. 5, 3, 1, 4, 2
  3. 3, 5, 2, 1, 4
  4. 3, 5, 1, 2, 4

Answer : 4)

14. In a code language COMPUTER is written as IVGFKNLX. How will TELEPHONE be written in that language?

  1. VMLSKUOVG
  2. VMLSKVOVG
  3. VMNSKVOVG
  4. GVOVKSLMV

Answer : 2)

15. Select the term that will come next in the following series.

3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 15, ?

  1. 16
  2. 14
  3. 18
  4.  17

Answer : 1)

16. Two statement are given followed by the three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusion logically follows from the statements.

Statement :

Some teachers are philosophers
Some philosophers are writers.

Conclusions :

  1. Some writers are teachers
  2. No writers are teacher.
  1. Only conclusions II follows
  2. Either conclusion I and II follows
  3. Only conclusion I follows
  4. Neither conclusion I nor II follows

Answer :  2)

17. Saksham introduced Nidhi to his friend, “She is the daughter of the only son of my father’s wife”. How saksham related to nidhi?

  1. Cousin
  2. Father
  3. Brother
  4. Son

Answer : 2)

18. Which letter will replace the question mark (?) in the following series?

A, B, E, J, Q, ?

  1. A
  2. X
  3. Y
  4. Z

Answer : 4)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *