SSC CGL- 2018- 10-June – English Language

SSC CGL- 2018

SSC CGL- 2018- 10-June – English Language

  1. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement. Biologists believe that increased human activity means an accelerated rate of change in habitat for all creatures of the world.

    1. human activity meant a acelerated rate in change
    2. No improvement
    3. human activity is meaning an acelerated rate of change
    4. human activities mean an acelerated rate from change

    Answer : 2)

2. Select the word which means the same as the group of words given.

Something which cannot be understood

1. infallible
2. illegible
3. incomprehensible
4. inexplicable

Answer : 3)

3. Select the correctly spelt word.

1. concentious
2. conscentious
3. conscientious
4. consenteous

Answer : 3)

4. Select the most appropriate synonym of the given word.

VINDICTIVE

1. revengeful
2. forceful
3. helpful
4. watchful

Answer : 1)

5. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If no substitution is required, select No improvement. 

A reason why there are so much misconception on dyslexia could be the sheer invisibility of the disorder.

1. there are so much misconceptions against dyslexia
2. there are so many misconception around dyslexia
3. No improvement
4. there are so many misconceptions about dyslexia

Answer : 4)

6. Select the correct passive form of the given sentence. 

He is clicking good pictures with his new camera.

1. Good pictures are clicked with his new camera.
2. Good pictures were clicked with his new camera.
3. Good pictures are being clicked with his new camera.
4. Good pictures have been clicked with his new camera.

Answer : 4)

7. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

No sooner did he see the tiger when he ran as fast as he could.

1. no sooner did
2. as fast as he could
3. he see the tiger
4. when he ran

Answer : 4)

8. Select the correctly spelt word.

1. challange
2. challenge
3. chalenge
4. challeng

Answer : 2)

9. Select the most appropriate antonym of the given word.
ACCEPT

1. release
2. reject
3. obtain
4. acquire

Answer : 2)

10. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. Here, the picture perfect French Quarter and heritage laden Tamil streets blend into one another.
B. The conflict of coexistence is evident in many metropolitan cities.
C. The old and new, like two different worlds, surviving side by side yet never crossing that chasm.
D. There is a place though- Puducherry, where contrasts are celebrated like nowhere else.

1. BACD
2. DCBA
3. BCDA
4. CDAB

Answer : 3)

11. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.

Coming from an affluent family, she found herself a square peg in a round hole when she married a poor farmer and moved to a small village.

1. a misfit in the environment
2. in a favourable situation
3. in a financial crisis
4. unhappy and regretful

Answer : 1)

12. Given below are four jumbled sentences. Select the option that gives their correct order.

A. European cloth manufacturers therefore had to depend on a plant called woad to make dyes.
B. However, cloth dyers preferred indigo which produced a rich blue colour.
C. Being a plant of the temperate zones, woad was easily available in Europe.
D. Indian indigo was very expensive and only small quantities reached the European markets.

1. DACB
2. CBDA
3. DCAB
4. ACBD

Answer : 1)

13. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.

The match is about to begin since the captain as well as the team are on the field.

1. The match is about to begin
2. since the captain
3. are on the field
4. as well as the team

Answer : 3)

14. Select the word which means the same as the group of words given.

Something which is fit to be eaten

1. edible
2. unpalatable
3. delicious
4. tasty

Answer : 1)

15. Select the most appropriate option to fill in the blank.

People of the older generation ______ over the good old school days.

1. remind
2. retribute
3. remember
4. reminisce

Answer : 4)

16. Select the most appropriate synonym of the given word.

PENSIVE

1. reflective
2. spiteful
3. spontaneous
4. tragic

Answer : 3)

17. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.

When his envious competitor extended a hand of friendship, he smelt a rat.

1. felt very pleased
2. became complaisant
3. detected something wrong
4. behaved arrogantly

Answer : 1)

18. Select the most appropriate antonym of the given word.
AFFINITY

1. empathy
2. attraction
3. preference
4. aversion

Answer : 4)
SSC CGL- 2018- 10-June – English Language

19. Select the correct active form of the given sentence.

Let the bell be rung every forty minutes.

1. The bell ought to be rung every forty minutes
2. Let the bell keep ringing every forty minutes.
3. Ring the bell every forty minutes.
4. The bell should be rung every forty minutes

Answer : 3)

20. Select the most appropriate option to fill in the blank.

Technology can be ______ and people seem to be more attached to screens than ever before.

1. infatuated
2. contagious
3. addictive
4. incorrigible

Answer : 3)

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank. 
Telling someone something that you admire about them can be called a random act (1)______ kindness. It takes almost no (2)______, yet it pays enormous dividends. Many people (3)______ their entire lives wishing that others would (4)______ them. Expectations are more from family and friends, (5)______, even compliments from strangers feel good if they are genuine.

21. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

1. in
2. with
3. from
4. of

Answer : 4)

22. Select the most appropriate option to fill in blank No.2.

1. effort
2. attempt
3. work
4. venture

Answer : 1)
SSC CGL- 2018- 10-June – English Language

23. Select the most appropriate option to fill in blank No.3.

1. spend
2. spent
3. have been spending
4. had spent

Answer : 1)

24. Select the most appropriate option to fill in blank No.4.

1. admit
2. acknowledge
3. confess
4. concede

Answer : 2)

25. Select the most appropriate option to fill in blank No.5.

1. so
2. unless
3. and
4. however

Answer : 4)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *