Java MCQ Set-1 : Multiple Choice Questions in Java Set-1

Set-5 Java MCQ

1. Select the boolean expression that is not equivalent to x.x + x.x’

  1. x .(x + x’)
  2. (x  + x’).x
  3. x’
  4. x

Answer : 3)
 


2. Select the expression which is equivalent to x.y + x.y.z

  1. x.y
  2. x.z
  3. y.z
  4. x.y.z

Answer : 1)
Java MCQ Set-1 Explanation


3. Select the expression which is equivalent to (x+y).(x+y’)

  1. y
  2. y’
  3. x
  4. x’

Answer : 3)


4. Select the expression which is not equivalent to x.(x’+y)+y

  1. x.x’+y.(1+x)
  2. 0+x.y+y
  3. x.y
  4. y

Answer : 3)
Java MCQ Set-1 Explanation


5. Which of the following relationship represents the dual of the Boolean property x+x’y = x+y ?

  1. x’(x+y’) = x’y’
  2. x(x’y) = xy
  3. x.x’ +y = xy
  4. x’(xy’) = x’y’
  5.  x(x’ + y) = xy

Answer : 5)


6. An equivalent representation for the Boolean expression A’ + 1 is:

  1. A
  2. A’
  3. 0
  4. 1

Answer : 4)


7. Simplify the Boolean expression (A+B+C) (D+E)’ + (A+B+C) (D+E) and predict the output:

  1. A+B+C
  2. D+E
  3. A’B’C’
  4. D’E’
  5. None of the above

Answer : 1)


8. Express  the following Boolean function in sum of min-term canonical form:

  1. f (A,B,C ) = ∑ m(1,3,5,6)
  2. f (A,B,C ) = ∑ m(1,2,5,7)
  3. f (A,B,C ) = ∑ m(2,5,6,7)
  4. f (A,B,C ) = ∑ m(1,2,4,5)

Answer : 2)


9. State which of the following are logical statements :

  1. Try to run fast.
  2. Do not tell a lie.
  3. India is the world T20 cricket champion
  4. Why did you come late?

Answer : 3)


10. What is the duality of the following expression (A + 0).(A.1.A’):

  1. (A .1) + (A+0+A’)
  2. (A.1).(A+0+A’)
  3. (A+1)+(A.0.A)
  4. (A.0)+(A+0+A’)

Answer : 1)


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *