APTITUDE |Gate-2019| Previous Year Questions| Set-2

Set-12 GATE-2004 APTITUDE

APTITUDE |Gate-2019|

1. Ten freiends planned to share equally the cost of buying a gift for their teacher. When two of them decided not to contribute, each of the other friends had to pay Rs 150 more. The cost of the gift was Rs. _____. [GATE – 2019]

a. 12000
b. 666
c. 3000
d. 6000

Answer : d)


2. The expenditure on the project _____ as follows; equipment Rs.20 lakhs, salaries Rs.12 lakhs, and contingency Rs.3 lakhs. [GATE – 2019]

a. break down
b. break
c. breaks down
d. breaks

Answer : c)


3. The search engine’s business model _____ around the fulcrum of trust. [GATE – 2019]

a. bursts
b. revolves
c. sinks
d. plays

Answer : b)
APTITUDE |Gate-2019|


4. Two cars start at the same time from the same location and go in the same direction. The speed of the first car is 50 Km/h and the speed of the second car is 60 Km/h. The number of hours it takes for the distance between the two cars to be 20 Km is _____. [GATE – 2019]

a. 2
b. 3
c. 1
d. 6

Answer : a)


5. A court is to a judge as _____ is to a teacher. [GATE – 2019]

a. a syllabus
b. a student
c. a punishment
d. a school

Answer : d)
APTITUDE |Gate-2019|


6. In a college, there are three student clubs. Sixty students are only in the Drama club, 80 students are only in the Dance club, 30 students are only in the Maths club, 40 students are in both Drama and Dance clubs, 12 students are in both Dance and Maths clubs, 7 students are in both Drama and Maths club, and 2 students are in all the clubs. If 75% of the students in the college are not in any of these clubs, then the total number of students in the college is _____. [GATE – 2019]

a. 900
b. 975
c. 225
d. 1000

Answer : a)


7. The police arrested four criminals – P, Q, R and S. The criminals knew each other. They made the following statements:

P says “Q committed the crime.”
Q says “S committed the crime.”
R says “I did not do it.”
S says “What Q said about me is false.”

Assume only one of the arrested four committed the crime  and only one of the statements made above is true. Who committed the crime? [GATE – 2019]

a. P
b. Q
c. R
d. S

Answer : c)


8. “A recent High Court judgement has sought to dispel the idea of begging as a disease — which leads to its stigmatization and criminalization — and to regard it as a symptom. The underlying disease is the failure of the state to protect citizens who fall through the social security net.”

Which of the following statements can be inferred from the given passage? [GATE – 2019]

a. Beggars are created because of the lack of social welfare schemes
b. Begging is an offence that has to be dealt with firmly
c. Beggars are lazy people who beg because they are unwilling to work
d. Begging has to be banned because it adversely affects the welfare of the state

Answer : a)


9. In the given diagram, teachers are represented in the triangle, researchers in the circle and administrators in the rectngle. Out of the total number of the people, the percentage of administrators shall be in the range of _____. [GATE – 2019]

a. 16 to 30
b. 31 to 45
c. 0 to 15
d. 46 to 60

Answer : b)


OS – GATE Previous Year Questions
DS – GATE Previous Year Questions


Back to GATE-HOME


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *