APTITUDE |Gate-2012| Previous Year Questions| Set-9

Set-12 GATE-2004 APTITUDE

APTITUDE |Gate-2012|

1. The cost function for a product in a firm is given by 5q2, where q is the amount of production. The firm can sell the product at a market price of ₹50 per unit. The number of units to be produced by the firm such that the profit is maximized is [GATE – 2012]

a. 5
b. 10
c. 15
d. 20

Answer : a)


2. Choose the most appropriate alternative from the options given below to complete the following sentence: Despite several ––––––––– the mission succeeded in its attempt to resolve the conflict. [GATE – 2012]

a. attempts
b. setbacks
c. meetings
d. delegations

Answer : b)


3. Which one of the following options is the closest in meaning to  the word given below? [GATE – 2012]

Mitigate

a. Diminish
b. Divulge
c. Dedicate
d. Denote

Answer : a)


4. Choose the grammatically INCORRECT sentence: [GATE – 2012]

a. They gave us the money back less the service charges of Three Hundred rupees.
b. This country’s expenditure is not less than that of Bangladesh.
c. The committee initially asked for a funding of Fifty Lakh rupees, but later settled for a lesser sum.
d. This country’s expenditure on educational reforms is very less

Answer:  d)


5. Choose the most appropriate alternative from the options given below to complete the following sentence: Suresh’s dog is the one ––––––––– was hurt in the stampede. [GATE – 2012]

a. that
b. which
c. who
d. whom

Answer : a)


6. Wanted temporary, Part-time persons for the post of Field Interviewer to conduct personal interviews to collect and collate economic data. Requirements: High School-pass, must be available for day, Evening and Saturday work. Transportation paid, expenses reimbursed.

 Which one of the following is the best inference from the above advertisements? [GATE – 2012]

a. Gender-discriminatory
b. Not gender-discriminatory
c. Not designed to make the post attractive
d. Xenophobic

Answer : b)


7. A political party orders an arch for the entrance to the ground in which the annual convention is being held. The profile of the arch follows the equation y = 2x – 0.1x2 where y is the height of the arch in meters. The maximum possible height of the arch is [GATE – 2012]

a. 8 meters
b. 9 meters
c. 10 meters
d. 12 meters

Answer : c)
APTITUDE |Gate-2012|


8. An automobile plant contracted to buy shock absorbers from two suppliers X and Y. X supplies 60% and Y supplies 40% of the shock absorbers. All shock absorbers are subjected to a quality test. The ones that pass the quality test are considered reliable. Of X’s shock absorbers, 96% are reliable. Of Y’s shock absorbers, 72% are reliable. The probability that a randomly chosen shock absorber, which is found to be reliable, is made by Y is [GATE – 2012]

a. 0.288
b. 0.334
c. 0.667
d. 0.720

Answer : b)


9. Given the sequence of terms: AD  CG  FK  JP, the next term is [GATE – 2012]

a. OV
b. OW
c. PV
d. PW

Answer : a)


Back to GATE-HOME


Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *